hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 11. 29. (XVII/48) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A kapzsiság legyőzte a félelmet

Az amerikai képviselőház húzhatja keresztül a nagyhatalmak Iránnal kötött ideiglenes megállapodását. Vezető demokrata és republikánus szenátorok olyan törvénytervezetet készítenek elő, amely nemcsak a korábbi szankciókat állítaná vissza Iránnal szemben, hanem újakat is előírna abban az esetben, ha Teherán nem teljesíti ígéretét nukleáris programjának leállítására. A tervezett szigorítást a kongresszus is támogatja. „A mostani megállapodás rossz üzlet, mert nem akadályozza meg azt, hogy Irán atomfegyverhez jusson” – mondta lapunknak Trent Franks republikánus képviselő. Az Iránnal kapcsolatos stratégiát november közepén – a genfi megállapodás előtt – részletesen ismertették Washingtonban az Izrael Szövetségesei Alapítvány (IAF) konferenciáján. Teherán arra figyelmeztetett, hogy ha a képviselőház elfogadja az új szankciókat, akkor érvénytelennek tekintik a Hatokkal kötött egyezményt.

Új skót lázadás a brit korona ellen

Egy 306 éve fennálló szoros összefonódást nem egyszerű szétvágni, a skót kormány mégis kísérletet kíván tenni erre: jövő év szeptember 18-án népszavazásra bocsátja az ország kilépését az Egyesült Királyságból. A szkeptikusok meggyőzését szolgálja a kilépés melletti érveket összefoglaló, most megjelent „Fehér Könyv”. A magabiztosan 2016-ra tervezett elszakadás azonban több, mint kétséges: az önállósodási tervekhez ugyanis London beleegyezése kell, és független szakértők szerint adóemelés és megszorítások nélkül a függetlenség nem lenne fenntartható.

30 év az indiai maoisták fogságában

A közelmúlt legabszurdabb brit bűntényére derült fény, amikor a rendőrség múlt csütörtökön letartóztatta a 73 éves Aravindan Balakrishnant és feleségét, a 63 éves Chandát. Az idős házaspár három évtizede gyakorlatilag rabszolgaként tartott fogva három nőt egy személyi kultuszra épülő titkos minikommunában, London Brixton nevű negyedében.

Elveszik Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga kitüntetést

Tőkés László román állami kitüntetésének visszavonásáról döntött a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága. Az öt szavazattal, egyetlen tartózkodás mellett hozott döntést a testület elnöke, Ionel Haiduc ismertette a múlt heti ülés után. Tőkést azzal vádolják, hogy megkérdőjelezte Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam jellegét, amikor azt javasolta, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében úgy, ahogy azt Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

Ki menti meg Ukrajnát a csődtől?

Újra sátortábor épült Kijev egyik főterén, ahol napok óta az Ukrajna-EU társulási szerződés aláírásáért folyik a tüntetés. A hét végén esedékes vilniusi Keleti Partnerség konferencián az unió képviselői még tehetnek egy kísérletet az ukrán delegáció meggyőzésére a gazdasági együttműködés megerősítéséről, miközben Putyin elnök nagyhatalmi ambícióit látja veszélyben, ezért az Eurázsiai Unióba invitálja Ukrajnát. Meggyőző érv a kezében a gázcsap – a kérdés csak az, ki menti meg Ukrajnát a csődtől?

Barna folt Szlovákia szívében

Lezárultak a megyei szintű önkormányzati választások Szlovákiában. Hatalmas meglepetésre Besztercebánya megye elnöke, Marián Kotleba szélsőjobbos politikus, a Mi Szlovákiánk Néppárt – a „szlovák Jobbik” – elnöke lett, aki eddig nem igazán tudott a nagypolitika közelébe jutni, leginkább gárdistás felvonulásaival és romaellenes megmozdulásaival hívta fel magára a figyelmet (lásd keretes írásunkat). A sokk és a visszhang óriási, a politikusok egymást hibáztatják. Szlovákiának mindenesetre kezelnie kell az új helyzetet: a szélsőjobbosok már itt is az előszobában vannak.

Belföld

Az egykulcsos adó és a Fidesz

Meglepő botrányt okozott két közgazdász egyetlen tanulmánnyal, amely az egykulcsos adóról szól. Ismerőik politikailag semleges személyeknek tartják őket, ráadásul a tanulmányukban az elején leszögezik, hogy nem értékelik az adópolitikát, csak a következményeket veszik számba. A számításaik szerint az adófizetők többségének emel­kedett az adója, átlagosan 75 ezer forinttal. A vesztesek nagy többsége alacsony keresetű.

Erkölcstelenség a szélsőjobbal kokettálni

Európában a lakosság jelentős része hisz az összeesküvés-elmé­leteknek, ami a sikertelen kormány­zati teljesítménnyel párosulva táptalaja az antiszemitizmusnak – foglalható sommásan össze a Szabadság ellenségei címet viselő konferencia üzenete.

Kitört a pártalapítási láz

Gombamód szaporodnak az új pártok: az elmúlt hetekben is létrejött néhány, és információink szerint hamarosan újabbakat alapítanak.

Amerikai párbaj - Ki rántja el előbb a kormányt?

Noha lapértesülések szerint kisebb palotaforradalom készült az MSZP-ben, de a párt hétvégi választmányi ülésén elmaradt a ribillió.

Kitüntetést kapott a zsidózó vezető

Az egri Dobó Kardja Rend az eredeti magyar vitézi szablya hiteles másolatával jutalmazza minden évben azokat, akik Eger városát személyükben, tetteikben, karakterükben, elkötelezettségükben kimagasló szinten képviselik. A nemes cím átadása különös hangsúlyt kapott idén, mivel Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulóját ünnepli az ország. Emiatt teljesen természetesnek is tűnhetett, hogy az egyik díjazott éppen Gárdonyi unokája, Keller György lett, de a másik kitüntetett potentát személye már sokakban okozott nem kis megütközést.

Jobbik-dráma Szegeden

Lemondott szegedi közgyűlési mandátumáról és a Jobbik Szegedi Szervezetének alelnöki pozíciójáról Keresztúri Farkas Csaba, miután a Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa – súlyosbítva az elsőfokú bíróság által tavaly decemberben hozott ítéletet – társtettességben, folytatólagosan elkövetett garázdaság bűntette miatt 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet jogerős.

Sólyom végveszélyben

Hétfőn megérkezett a vételár, így új tulajdonoshoz került a Sólyom Airways, a szép ígéretekkel indult, majd botrányról botrányra bukdácsoló „nemzeti légitársaság”. A vevő azt ígéri, hogy decemberben már repülni fognak a légitársaság gépei. A hírek viszont arról szólnak, hogy az új tulajdonosok között az Interpol által körözött személyek is vannak.

Hit és értékek

Mikro-világháború Szíriában

A világ egyik első számú Szíria-szakértője, Itamar Rabinovics azt állítja, hogy a három éve zajló véres polgárháború valójában korlátozott területen zajló világkonfliktus, amelyben a nagyhatalmak állnak szemben egymással. A diplomata, aki a kilencvenes években az izraeli delegációt vezette a Szíriával folytatott béketárgyalásokon, úgy látja, hogy a konfliktus gyökerei a Közel-Kelet újrafelosztásának idejére nyúlnak vissza. „Oroszország stratégiai, de vallási szempontból sem engedheti meg, hogy kiszoruljon a térségből, mert ezzel az iszlám kérdés kezelhetetlenné válna számára, és fel kellene adnia az ortodox egyház védelmét is a szent helyeken” – mondta lapunknak a nagykövet, aki jelenleg egy befolyásos háttérszervezet, a washingtoni Izrael Intézet vezetője. Az Itamar Rabinoviccsal készített rendkívüli interjú további részletei november 30-án, szombaton 16.00-tól az ATV-n.

Égi jelek - Feltűnhet az évszázad üstököse

Hanuka napján tűnhet fel az égbolton az az égitest, amely a várakozások szerint egészen karácsonyig az egész világról látható lesz. Biztosat csak lapzártánk után lehet mondani az égi látványosságról, mert az Ison névre keresztelt üstökös november 28-án halad el a Nap közelében. Ha ezt a forró találkozást az égitest magja túléli, akkor a teliholdhoz közeli fénnyel világíthat a hajnali égbolton az ünnepi időszakban. A csillagászok szerint az üstökös évezredekkel ezelőtt indult el útjára a Naprendszer pereméről, hogy történetében először és valószínűleg utoljára a Földről is látható legyen.

Kennedy: legendák és konspirációk

Némely olvasónk a Kennedy-gyilkosság 50. évfordulójára írt cikkünkből hiányolta a merénylet „alternatív teóriáit”, mondván „köztudott”, hogy nem (vagy nem egyedül) Lee Harvey Oswald lőtte ki a gyilkos lövedékeket, amelyek kioltották a 35. amerikai elnök életét. Még olyan levelet is kaptunk, amelyben a Hetek is a „nagy összeesküvés” részévé vált, mert természetesen „nem engedik” szerkesztőségünknek, hogy megírja az „igazat”.

HÁTTÉR

Harcban a családokért

A Family Research Council (FRC – Családvédelmi Tanács) 1983-ban nyitotta meg kapuit Washingtonban. Ekkor még nem sokan figyeltek fel az új, konzervatív keresztény értékeket képviselő nonprofit szervezetre. Washingtonban számtalan érdekérvényesítő csoport alakul – a legtöbbjük rövid életűnek bizonyul. Nem így az FRC, amelyet ma az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb lobbi­csoportjaként tartanak számon.

Rákosan harcolt a melegekért

François Hollande francia köztársasági elnök tudomásul vette és tiszteletben tartotta Dominique Bertinotti (képünkön balra) elhatározását, hogy senkinek sem árulja el: mellrákot diagnosztizáltak nála. A családügyi miniszter így csak most tárta fel a Le Monde hasábjain, hogy nyolc hónapon át őrizte, álcázta a személyes és politikai drámáját. Súlyos kezeléseken, műtéten esett át, miközben kormánya egyik legfontosabb, legvitatottabb, hatalmas ellentüntetéseket kiváltó törvénytervezetének elfogadtatásáért küzdött a parlamentben és a médiában. Mára a „házasság mindenkinek” néven ismert, az azonos neműek frigyét lehetővé tévő kezdeményezés törvénnyé emelkedett, Dominique asszony kezelése pedig befejeződött, a terápiát sikeresnek nyilvánították.

A hősnő éppúgy csaló, mint a hős

Miért találjuk a társadalom csúcsán és legalján is a férfiakat? Miért jár egy férfi prostituálthoz? Mivel lehet „agyonütni” egy férfit? Ki a felelős a családon belül erőszakért? Miért nem működik a nemek egyenlőségének feminista értelmezése? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Tamási Erzsébettel, az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársával.

Újra fel kellene találnunk magunkat

A világon a találmányok száma egyre nő, a magyar szabadalmak száma azonban a rendszerváltás óta minden évben folyamatosan csökken. Ez egyúttal a prosperitás csökkenését is mutatja – állítja Vedres András, a Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) főtitkára.  Öröm az ürömben, hogy egyesek kreativitásukkal ma is felhívják a figyelmet az országra, s a legutóbbi Varsói Nemzetközi Találmányi Kiállításról (International Warsawa Invention Show - IWIS) feltalálóink több arany-, illetve ezüstéremmel érkeztek haza.

Csempészmeló

A kormányzati kommunikáció szerint mintegy kétszázezren hagytak fel a dohányzással tavalyhoz képest, egyebek között annak nyomán, hogy már csak trafikokban lehet hozzájutni a cigarettához. A szigorításnak azonban van egy nem kívánt mellékhatása is: érzékelhetően fellendülőben van a dohánytermékek feketekereskedelme, ami jelentős adókiesést eredményez, és egészségügyi kockázatokat is rejt. A Hetek a csempész „szakma” kulisszatitkainak eredt nyomába.

KÁVÉSZÜNET

Regény az agyban

Joan Sloncewsky írónő zseniális regényében (Agypestis) intelligens mikrobák faja koloni­-zálja az emberi agyakat szerte az ismert világegyetemben, szimbiózisra lépve a gazda­testtel. A mikrobák sajátos társadalmat al­kotnak, s az embert fantasztikus tettekre, kimagasló művészeti alkotások, regények és tudományos eredmények elérésére sarkallják. Sajnos azonban mellékhatásként sokaknál halálos függőséget alakítanak ki. Szerencsére nem kell sok ezer évet várnunk egy távoli galaxisban ahhoz, hogy agyunkat az intelligens ám veszélyes mikrobákkal benépesítsük, ugyanis az agykutatás legújabb eredményei szerint elegendő sokat olvasnunk ahhoz, hogy az életünk gyökeres változáson menjen keresztül. Így nem csupán műveltebb, de társa­dalmilag is érzékenyebb, jobb emberekké vál­hatunk. Dr. Mund Katalin, szociológus írása.

Rejtett problémák

A múlt héten zárult le a Glutén Csúcstalálkozó (Gluten Summit) angol nyelvű internetes konferencia, amelyet több mint 110 ezren hallgattak a világhálón keresztül - orvosok és laikusok egyaránt. A konferencia szervezőjének célja a gluténérzékenységgel össze­függő új tudományos eredmények gyakorlati alkalmazásának legalább öt évvel való felgyorsítása volt, mivel általános tapasz­talat, hogy a kutatás és a klinikai gyakorlat között sokszor egy évti­zedes a késés. A gluténérzékenység pedig egyre növekvő prob­lé­ma napjainkban, amely becslések szerint a népesség 7-8 szá­­zalékát érinti, sok esetben úgy, hogy az érintettek nem is sej­tik, mi a bajaik valódi forrása.

Nehéz polgári megoldást találni

Milyen típusú autóveze-tőkkel találkozhatunk az utakon, és mikor szaporodtak meg az agresszív közúti cselekmények?

Aszfaltbetyárok, fülkehuszárok

Napi teendőink közé tartozik a helyváltoztatás, gyalog vagy különféle közlekedési eszközökkel. De vajon mi készteti a máskor békés gyalogosokat agresszióra, ha biciklire, motorkerékpárra pattannak, vagy autójuk volánja mögé ülnek?

Digitális osztályharc

Az Éhezők viadala sorozat középső részében Kapitólium luxusváros keményebb eszközökhöz nyúl, hogy uralmát a körzetek felett végképp biztosítsa. Az állami erőszak mellett legnagyobb fegyvere a propaganda, mely eszköz hajlamos időnként az ellenkező irányba, vagyis működtetői ellen fordulni. Éppen úgy, mint a valóságban.

Ahol az utazás az utashoz igazodik

Az elmúlt hónapokban több hazai és külföldi hírportál boncolgatta a témát, hogy van-e még létjogosultságuk az utazási irodáknak a mai, internet uralta világban, amikor rengetegen intézik maguk online az utazásaikat. A dilemmára a Mauri Home Center utazási iroda két munkatársával, Gáti Dimitrinával és Zaszlavik Bencével kerestük a választ.

Zalakaros, ahova érdemes visszatérni

Hazánk egyik legjelentősebb területe a Balaton-turisztikai  régió, mely rendkívül gazdag természeti és táji értékekben, de kulturális örökségben is. Zalakaros pedig a régió negyedik leglátogatottabb, valamint az ország egyik legdinamikusabban fejlődő fürdővárosa: jelentős egészségturisztikai vonzerővel rendelkezik, sőt az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően wellness- és élményfürdő hellyé is vált. Mi több, itt van az első olyan helyszín, amely a fürdő családbarát jellegét és annak professzionális gyermekanimációs programjait biztosítja.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!