hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nehéz polgári megoldást találni
- mondja Dr. Bilkei Pál közlekedéspszichológus

2013. 12. 05.
Milyen típusú autóveze-tőkkel találkozhatunk az utakon, és mikor szaporodtak meg az agresszív közúti cselekmények?

– A gépkocsivezetők háromféle típusát különböztetjük meg. Az első típus magabiztosan közlekedik, az autó neki csak közlekedési eszköz, amivel el akar jutni A pontból B pontba. A második típus bizonytalan, benne van egy szorongás a közlekedéstől, túl óvatos, kiszámíthatatlan a vezetési stílusa. Éppen ezért a kocsiját otthonnak rendezi be, tele rakja plüssállatkákkal, ami biztonságérzetet ad neki. Akik státuszként kezelik a kocsijukat, nemcsak az életben, hanem a volán mögött is meg akarják mutatni, hogy ők a leg­erősebbek, és mindenhonnan győztes­ként akarnak távozni. A rendszerváltozást követő években nőtt meg az ilyen típusú vezetők száma, amikor az utcáinkról eltűntek a Trabantok és a Wartburgok.

A hatóság szemmel láthatóan tehetetlen az agresszív vezetők menet közbeni kiszűrésében. A megoldás rendőrségi vagy állampolgári feladatkör?

– Bele kellene nézni az elkövetőnek a tükörbe, és megkérdezni magától, hogy mi lenne akkor, ha vele szemben követték volna el ezt az agresszivitást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!