hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rákosan harcolt a melegekért
Francia vezetők eltitkolt és kiszivárgott betegségei

2013. 12. 05.
François Hollande francia köztársasági elnök tudomásul vette és tiszteletben tartotta Dominique Bertinotti (képünkön balra) elhatározását, hogy senkinek sem árulja el: mellrákot diagnosztizáltak nála. A családügyi miniszter így csak most tárta fel a Le Monde hasábjain, hogy nyolc hónapon át őrizte, álcázta a személyes és politikai drámáját. Súlyos kezeléseken, műtéten esett át, miközben kormánya egyik legfontosabb, legvitatottabb, hatalmas ellentüntetéseket kiváltó törvénytervezetének elfogadtatásáért küzdött a parlamentben és a médiában. Mára a „házasság mindenkinek” néven ismert, az azonos neműek frigyét lehetővé tévő kezdeményezés törvénnyé emelkedett, Dominique asszony kezelése pedig befejeződött, a terápiát sikeresnek nyilvánították.

A tárcavezető helytállásának elismeréssel adózott Jean-Marc Ayrault miniszterelnök és Bertinotti megannyi minisztertársa is, története azonban ismét ráirányította a figyelmet egy jellegzetes – korántsem csak francia –  közéleti dilemmára: a politikusok betegsége kényes téma marad, amely körül gyakori a ködösítés. A boldogult Leonyid Brezsnyev szovjet vezető vagy legutóbb a venezuelai Hugo Chávez is sokat mesélhetett volna hasonló gondjairól.

A francia V. Köztársaságban államfők sora igyekezett így-úgy rejteni a nyilvánosság elől, ha állapota rosszra fordult. Ideig-óráig valamennyinek – François Mitterrandnak éppenséggel  több mint egy évtizeden át – sikerült is. Több idejük maradt, hogy beírják a nevüket a krónikákba, de ártottak is maguknak az utókor szemében. Személyes pozíciójuk megőrzését államérdeknek tekintve a demokrácia egyik alapvető követelményét vették semmibe, hiszen a társadalomnak joga van – lenne – arra, hogy tudja, milyen, mennyire megbízható kezekben van a kormányzás.

Az még talán indokolt, ha egy-egy kezelésről utólag adnak hírt: amikor például az V. Köztársaság első elnökén, Charles de Gaulle-on prosztataműtétet hajtottak végre, erről csak a sikeresen lezajlott beavatkozás után publikáltak közleményt. Az előkészületekről senki sem tudhatott: egy atomhatalom döntéshozójáról volt szó. A tábornok tizenegy év után maga köszönt le tisztéről, de nem egészségi okokból, hanem mert közigazgatási reformjának tervezetét elutasították a franciák, és mint a népszavazás előtt erre az esetre kilátásba helyezte, azonnal felállt székéből.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!