hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rejtett problémák
Internetes megakonferencia a gluténérzékenységről

2013. 12. 05.
A múlt héten zárult le a Glutén Csúcstalálkozó (Gluten Summit) angol nyelvű internetes konferencia, amelyet több mint 110 ezren hallgattak a világhálón keresztül - orvosok és laikusok egyaránt. A konferencia szervezőjének célja a gluténérzékenységgel össze­függő új tudományos eredmények gyakorlati alkalmazásának legalább öt évvel való felgyorsítása volt, mivel általános tapasz­talat, hogy a kutatás és a klinikai gyakorlat között sokszor egy évti­zedes a késés. A gluténérzékenység pedig egyre növekvő prob­lé­ma napjainkban, amely becslések szerint a népesség 7-8 szá­­zalékát érinti, sok esetben úgy, hogy az érintettek nem is sej­tik, mi a bajaik valódi forrása.

A konferencia nyolc napján harminc interjút tettek közzé a lisztérzékenység (cöliákia, a görög „hasfájósság” kifejezésből), illetve a nemrégen felfedezett nemcöliákiás gluténérzékenység témakörében. Az interjúalanyok neves orvosok és kutatók, elismert szaktekintélyek, köztük több gasztroenterológus, immunológus, szívgyógyász, ideggyógyász és táplálkozási szakértő. Újabb kutatások igazolták ugyanis, hogy a gluténfogyasztás az arra érzékenyeknél számos betegségben manifesztálódhat, amelyeknek látszólag semmilyen köze nincs az emésztéshez.

A konferencia szervezőjét, Dr. Tom O’Briant a családjában történtek is motiválták erre a nagyívű vállalkozásra. Egy közeli hozzátartozója hosszú ideig kiváló egészségnek örvendett. Az időszakos ellenőrzések szerint a laboreredményei is rendben voltak, enyhén emelkedett májfunkciós értékeit kivéve. „Asszonyom, ön tökéletesen egészséges, csak abba kellene hagynia az ivást” – szólt az orvosi intelem. Csakhogy az idős hölgy nem fogyasztott alkoholt. Ez az állapot több évig fennállt, mikor a hölgy egyszer csak erős hasi fájdalmat érzett és összeesett. A kórházban derült ki, hogy az évek során mája nagy része tönkrement, míg végül belső vérzések jöttek létre. Dr. O’Brian a tudományos szakirodalom ismeretében arra gyanakodott, hogy lisztérzékenység állhat a jelenség hátterében, de a hölgy kezelőorvosai többszöri kérése ellenére sem látták értelmét, hogy ezt az eshetőséget ellenőrizzék, ezért végül ő maga vette le a vizsgálathoz szükséges vért. A sejtés beigazolódott. És bár az idős hölgy kezelői a drámaian összetöpörödött máj és a sorozatos belső vérzések miatt csak pár hét túlélést tartottak reálisnak, a gluténmentes étrendre való átállással megszűntek a belső vérzések, és a hölgy még másfél évig élt. Az ő halálos ágyán megfogalmazott kérése is arra motiválta Dr. O’Briant, hogy minél többekben tudatosítsa a rejtett gluténérzékenység jelentőségét.

Veszélyesebb az enyhébb

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!