hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kapzsiság legyőzte a félelmet
Gazdasági okok miatt szavaztak bizalmat Iránnak

2013. 11. 28.
Az amerikai képviselőház húzhatja keresztül a nagyhatalmak Iránnal kötött ideiglenes megállapodását. Vezető demokrata és republikánus szenátorok olyan törvénytervezetet készítenek elő, amely nemcsak a korábbi szankciókat állítaná vissza Iránnal szemben, hanem újakat is előírna abban az esetben, ha Teherán nem teljesíti ígéretét nukleáris programjának leállítására. A tervezett szigorítást a kongresszus is támogatja. „A mostani megállapodás rossz üzlet, mert nem akadályozza meg azt, hogy Irán atomfegyverhez jusson” – mondta lapunknak Trent Franks republikánus képviselő. Az Iránnal kapcsolatos stratégiát november közepén – a genfi megállapodás előtt – részletesen ismertették Washingtonban az Izrael Szövetségesei Alapítvány (IAF) konferenciáján. Teherán arra figyelmeztetett, hogy ha a képviselőház elfogadja az új szankciókat, akkor érvénytelennek tekintik a Hatokkal kötött egyezményt.

Két szenátor, a demokrata Bob Mendez és a republikánus Mark Kirk december 9-én készül benyújtani a javaslatot, miután a Szenátus a hálaadásnapi szünet után újra összeül.

A Kirk–Mendez-féle törvénytervezet kötelezően előírná az Obama-kormányzat számára, hogy 30 naponta beszámoljon a szenátusnak arról, hogy Irán teljesíti-e a hat hónapra szóló átmeneti megállapodás feltételeit, és arról is, hogy a teheráni rezsim nem vesz részt semmilyen, az Egyesült Államok ellen irányuló terrorcselekményben, függetlenül azok formájától vagy helyszínétől.

Ha a washingtoni kormányzat nem képes megfelelő bizonyítékokkal alátámasztani azt, hogy Irán együttműködik a nukleáris leszerelésben, a törvényjavaslat az összes korábbi szankció visszaállítása mellett további megszorításokat írna elő, és 2015-re világméretekben megtiltaná a teljes iráni olajkereskedelmet. A törvényjavaslat emellett megtiltaná minden olyan külföldi bank és vállalat működését az Egyesült Államok területén, amelyek megsértik az Irán elleni szankciókat.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!