hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az egykulcsos adó és a Fidesz
Túltolták a biciklit?

2013. 11. 28.
Meglepő botrányt okozott két közgazdász egyetlen tanulmánnyal, amely az egykulcsos adóról szól. Ismerőik politikailag semleges személyeknek tartják őket, ráadásul a tanulmányukban az elején leszögezik, hogy nem értékelik az adópolitikát, csak a következményeket veszik számba. A számításaik szerint az adófizetők többségének emel­kedett az adója, átlagosan 75 ezer forinttal. A vesztesek nagy többsége alacsony keresetű.

A skandalum oka, hogy az elemzők egyike, Virovácz Péter a kormány számára számtalan tanulmányt készítő, konzervatív agytröszt, a Fidesz-közelinek tartott Századvég Intézet mű­helyéből került ki. Az pedig köztudott, hogy a Fidesz gazdaságpolitikájának egyik politikai alapvetése a jelentős adócsökkentés, a korábbinál alacsonyabb mér­tékű, egykulcsos, 16 százalékos jöve­delemadó bevezetése. A tanulmány azért okozhatott vihart, mert a nyertesek mellett a szép számú vesztest is számba vette.

Arccal az adóreformnak

A magyar közgazdászokat évek óta foglalkoztatta, hogy a magyar adórendszer fékezi a gazdaságot. Egy 2006-ban neves közgazdászok által készített – a köz­­-életben CEMI-tanulmányként ismertté vált – értekezés azt állította, hogy ugyan a magyar büdzsé teljes adóbevételének a nagysága nagyjából a nemzetközi átlagnak megfelelő, a foglalkoztatást terhelő adóráták kiugróan magasak. Továbbá (ez a 2006-os helyzet volt) a foglalkoztatást terhelő adók nagysága már az átlagjövedelem alatti jövedelemszinteken is 6 százalékponttal meghaladja a nemzetközi átlagot. Az átlagjövedelem fölötti szinteken a különbség a felső (azaz az úgynevezett gazdagokat sújtó) szja-kulcsnak „köszönhetően” tovább nő, és az átlagjövedelem 167 százalékánál már 13 százalékponttal magasabb a magyar adóteher az európai átlagnál. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon a középosztályt és a felsőosztályt átlagon felül „büntette” az adórendszer. Más kelet-európai országokban is a többet keresők magasabb adóterhet viseltek a szegényebb társadalmi csoportoknál, de hazánkban ennek mértéke különösen magas volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!