hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mikro-világháború Szíriában
Vallások és nagyhatalmak egymás ellen

2013. 11. 28.
A világ egyik első számú Szíria-szakértője, Itamar Rabinovics azt állítja, hogy a három éve zajló véres polgárháború valójában korlátozott területen zajló világkonfliktus, amelyben a nagyhatalmak állnak szemben egymással. A diplomata, aki a kilencvenes években az izraeli delegációt vezette a Szíriával folytatott béketárgyalásokon, úgy látja, hogy a konfliktus gyökerei a Közel-Kelet újrafelosztásának idejére nyúlnak vissza. „Oroszország stratégiai, de vallási szempontból sem engedheti meg, hogy kiszoruljon a térségből, mert ezzel az iszlám kérdés kezelhetetlenné válna számára, és fel kellene adnia az ortodox egyház védelmét is a szent helyeken” – mondta lapunknak a nagykövet, aki jelenleg egy befolyásos háttérszervezet, a washingtoni Izrael Intézet vezetője. Az Itamar Rabinoviccsal készített rendkívüli interjú további részletei november 30-án, szombaton 16.00-tól az ATV-n.

Harmadik éve zajlik Szíriában a brutális polgárháború. 120 ezer embert meggyilkoltak, ennél is sokkal több a sérült, és milliók menekültek el az országból. Az ENSZ legutóbbi jelentése szerint közel tízmillió ember szorulna állandó segélyre az országban. Hogyan jutottunk idáig?

– Rettenetes emberi tragédia az, ami Szíriában zajlik, de rendkívül fontos a konfliktus geopolitikai jelentősége is. Szerencsétlen módon Szíria a regionális és nemzetközi érdekkonfliktusok középpontjába került. Nemcsak a szíriaiak ennek a háborúnak a szereplői, hanem a nagyhatalmak, valamint a térség jelentős erői, Szaúd-Arábia, az al-Kaida és más radikális iszlamista szervezetek is igyekeznek kihasználni a helyzetet. Ez nagyon hasonlít a spanyol polgárháborúra közvetlenül a második világháború előtt, ahol a későbbi főszereplők már szembekerültek egymással.

Legutóbbi könyvében azt állítja, hogy a szíriai konfliktus gyökerei jóval a modern állam megalakulása előtti időkre nyúlnak vissza. Arra utal ezzel, hogy nem egyedül Bassár el-Aszad és diktatúrája felelős a szenvedésekért?

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!