hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 02. 06. (XIX/6) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Merkel után, Putyin előtt

Történelmi jelentőségű volt Angela Merkel magyarországi látogatása. Elsősorban azért, mert 70 év óta először járt ilyen magas rangú német politikai vezető a magyar zsidóság szentélyében. Orbán Viktor szempontjából pedig egy elpuskázott lehetőségnek tűnik a látogatás, mert egy felesleges mondata miatt újra gyanús vezetőként került be a nemzetközi sajtóba, noha a magyar kormány hónapok óta kőkeményen pedálozott azért, hogy a németeknél jól álljon a szénánk.

Jeszenszky: Magyarország nem lavírozhat

Sikernek vagy elszalasztott lehetőségnek gondolja a német kancellár asszony látogatását?

Politika-rendőrség-alvilág összefonó­dásáról folyik a per

Egy áruló biztonsági főnök és korrupt rendőrök áldozatává vált Vizoviczki László nagyvállalkozó: legalábbis ezt állítja az érintett. A vádhatóság viszont úgy látja, Vizoviczki éveken át fizetett rendőröket, akik cserébe védték és eltussolták törvényellenes ügyeit. A kihallgatásokon olyan, egyelőre nem bizonyított mondatok is elhangzottak, amelyekből arra lehet következtetni, hogy az éjszaka császáraként elhíresült férfit a kilencvenes években beszervezték.

Vészhelyzet a fővárosi egészségügyben

Az egészségügy átszervezésére készül a kormány tavaszig, mindenek előtt a kórházi rendszer átalakítására kerülne sor. Megyénként egy-egy vezetőkórház lesz, míg Budapesten hat főkórház működne, mindegyik 24 órás ügyeleti ellátással és területileg meghatározott betegszámmal. Az átalakítás legnagyobb vesztese a főváros lehet: a lakosságarányos finanszírozás bevezetése miatt 13 milliárdos elvonás sújthatja az amúgy is súlyosan eladósodott intézményeket.

Nincs egyedül a „puhafülű” rezsipápa

A fideszes Németh Szilárd a sikeres rezsiharc után a birkózósport megújítását tűzte zászlajára, és a múlt héten meg is választották a sportági szövetség elnökévé. A politikus nincs egyedül: számos párttársa tevékenykedik sportvezetőként – a modell már-már a kádári sportpolitikát idézi.

Hit és értékek

A Biblia mai cenzorai

Az amerikai presbiteriánus felekezet (Presbyterian Church USA - PCUSA) Twitter-üzenetben cáfolta, hogy új, „semleges” bibliafordítást készítene, amelyből eltüntetnék az Izraelre vonatkozó több ezer utalást. Az új verzióra egy Izraelben élő palesztin lelkész, Dr. Naim Ateek tett javaslatot, aki szerint az ószövetségi etnikai utalások ma már akadályozzák a Biblia helyes értelmezését. A több mint 3 millió tagot számláló protestáns egyház szinódusa azonban már tárgyal egy hasonló javaslatról, amely a felekezet hivatalos imaformuláiból száműzte volna az Izrael és Cion (Sion) kifejezéseket.

Ninive tündöklése és bukása

Az Iszlám Állam január elején bejelentette, hogy amennyiben az Iraki Hadsereg támadást indít ellenük, lerombolják az ősi Ninive falait. A lapzártánkig elérhető információk alapján már meg is kezdték a több mint 2700 éves ősi építmény módszeres pusztítását. A mára a világörökség részét képező falak közül irányított birodalom egykor az ókori Egyiptomot és Babilont is leigázta.

A csador mögött

„Csak azok az országok lehetnek sikeresek, ahol a nők is sikeresek” – mondta Barack Obama indiai látoga­tása utolsó állomásán, majd felszállt az Air Force One fedélzetre, és négy óra múlva Rijádban landolt, ahol az elhunyt király búcsúztatásán vett részt. A szaúd-arábiai állami televízió a látogatásról készült felvé­teleken kitakarta Michelle Obamát, aki nem viselt fejkendőt a királyi palotában. A két egymást követő esemény jól rávilágított a nők helyzetével és társadal­mi szerepével kapcsolatos ellentmondásokra a nyugati és az iszlám világ között.

Ikonoktól az ikon-társadalomig

Európai képkultúránk két évezredes hagyománya a korai idők szentként tisztelt képeivel kezdődött. Míg a judaizmus és az iszlám évszázadokig állhatatosan küzdött az istenképek vallásos tiltásával az ellen, hogy a képek hatalmat gyakoroljanak híveik felett, addig a keresztény világ egyre inkább behódolt a képek erejének, és a „ne csinálj magadnak faragott képet” parancsától a képtisztelet hajtóerejével juttatta el a társadalmakat a képfüggőségig, ahol már minden csak akkor igazi, ha van róla kép.

HÁTTÉR

Kiber-megváltás álma

Az emberiség utópisztikus elképzelései között mindig megjelenik az optimizmus, hogy a tudomány és az egyedfejlődés a távoli jövőben eljut arra a pontra, amikor az emberi élet két legnagyobb nyomorúsága, a betegségek és a halál könnyen legyőzhetővé válnak. Emiatt döntenek egyre többen úgy, hogy földi maradványaikat nem hagyják a férgek martalékának, hanem lefagyasztott állapotban őrzik az utókor számára, hogy talán száz éven belül ismét életre kelthessék őket. Mások a robotika megváltó erejét hangsúlyozzák.

Hidegháborús áramlat

Az orosz állami energetikai óriás felhagy a Déli Áramlat építésével, és inkább Törökországon keresztül látná el Európát földgázzal. Az átterelési terv Brüsszel szerint hosszú távú gázszállítási szerződésekbe ütközik, ez azonban nem zavarja az érintetteket egy hosszú távú  orosz–török stratégiai együttműködés részleteinek kidolgozásában.

Húsz liter vér, száz kiló gyomor

István és családja alig egy évvel ezelőtt költö-zött egy Kecskemét-közeli tanyára. Azóta virágzó gazdaságot teremtettek itt, a termé-szet ölén. Lovak, tehenek, juhok, disznók, nyulak és számtalan baromfi népesíti be a telket amolyan „ridegtartásban”, ami csupán arra utal, hogy a jószág szabadon kószálhat a maga területén, a több ezer négyzetméteres birtokon. „A boltban legfeljebb csak kenyeret veszünk, másra nincs szükségünk” - mondja a gazda, akihez a következő napra tervezett bikavágásra érkeztünk.

Kati néni odaver

Mi van akkor, ha egy óvónő évekig alpári stílusban üvöltözik a rábízott apróságokkal, rángatja, sőt megüti őket? Ha azt mondogatja a négyéveseknek, hogy elmebetegek, degeneráltak? Ha szidja előttük a szüleiket? Ha a gyerekek  dadognak, magukba fordulnak, szorongókká válnak, és a szülők panaszt tesznek? A kolleginát jó eséllyel fedezi az óvoda, a fenntartó, és ha tényleg minden kötél szakad, elküldik nyugdíjba. És mi van akkor, ha a történet nem egyedi?

Pászka a lövészárokban

Az első világháborúban 320 ezer zsidó vonult be az osztrák–magyar csapatokhoz, közülük 30 ezren vesztették életüket. A világégés hősi halottait – ha a család úgy akarta – az állam költségén hozták fel Budapestre és helyezték örök nyugalomra a Rákoskeresztúri köztemetőben. A keresztényeket az 1890-ben megnyitott temető egyre növekvő katonai parcellájában hantolták el, a zsidó származásúakat az ennek szomszédságában álló izraelita temetőben. Néhány éve az MTV egyik műsorának kezdeményezésére elindult a parcella rendbehozatala, melynek során idén január végén a kormányfő is tisztelgett a Kozma utcai izraelita temető első világháborús hősi halottai előtt.

KÁVÉSZÜNET

Áltudomány, nagy profit

 Ben Goldacre ismert tudományos író, kutató, orvos. Nagy sikerű heti rovatot vezetett a Guardianben Bad Science néven, innen ered könyvének címe is. Igazi balhés arc, aki nem szégyenlősködik, ha az áltudo­mányok cáfolatáról, ferdítések leleplezéséről és önjelölt guruk – tények alapján történő – leégetéséről van szó. Könyve igazi csemege a természettudományt és szarkazmust kedvelők számára.

Zseni lesz a gyerekem a halolajkapszulától?

Goldacre beszámol egy kísérletről, melyet brit iskolások körében végeztek. Durham város 5000 tanulójának halolajkapszulát adtak, hogy bizonyítsák annak (a benne levő omega-3 zsírsavnak) hatékonyságát az iskolai teljesítmény és magatartás javulásában. Csak éppen volt vele pár probléma. Egyrészt a kísérlet szervezői már akkor beszéltek a médiában a várható sikerről, mielőtt a vizsgálat elkezdődött volna. Másrészt egészen nevetséges a hatás mérésének módja: összevetették a gyerekek kisérettségi eredményét azzal, amire a tantestület számított volna (!) a halolajkapszula nélkül. Nem volt kontrollcsoport, tehát nem volt kikkel összevetni a fejlődést. A gyerekek (és szüleik és tanáraik) tudták mit szednek, és azt is, hogy a teljesítményük javulásáért szedik, vagyis erőteljesen ki voltak téve a placebohatásnak. Ráadásul az osztálytermeket ellepték az operatőrök és riporterek, akik a várható csodálatos eredményről tudósítottak, még mielőtt a kísérlet lezárult volna. Amikor a vizsgálat vezetőit szembesítették ezekkel a hiányosságokkal, azok védekezni kezdtek, hogy mindez nem kutatás volt, csupán „kezdeményezés”. Goldacre hiába kérte a kutatási anyagot a pirula gyártójától, titoktartási nyilatkozatot akartak vele aláíratni.

Haynal Imre: Egy rendszerek feletti ember

Kiváló orvos, forrófejű professzor, de mindenekelőtt: ember, aki bármilyen tekintéllyel szembeszállt, ha jogtiprást, üldözést vagy elnyomást látott.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!