hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A csador mögött
Nők helyzete az arab világban

2015. 02. 05.
„Csak azok az országok lehetnek sikeresek, ahol a nők is sikeresek” – mondta Barack Obama indiai látoga­tása utolsó állomásán, majd felszállt az Air Force One fedélzetre, és négy óra múlva Rijádban landolt, ahol az elhunyt király búcsúztatásán vett részt. A szaúd-arábiai állami televízió a látogatásról készült felvé­teleken kitakarta Michelle Obamát, aki nem viselt fejkendőt a királyi palotában. A két egymást követő esemény jól rávilágított a nők helyzetével és társadal­mi szerepével kapcsolatos ellentmondásokra a nyugati és az iszlám világ között.

Egyiptomban a legrosszabb a nők helyzete az arab világ huszonkét állama közül, viszont a rangsorban kedvezőbb helyet elfoglaló államokban is problémát jelentenek az olyan széles körben elterjedt jelenségek, mint a családon belüli erőszak, a nemi erőszak, a női körülmetélés, a társadalmi diszkrimináció vagy a gyermekházasság – derül ki a Thomson Reuters Alapítvány kutatásából.

Honnan ered a csonkítás?

Az arab tavasz kirobbanásában nagy szerepe volt a nőknek, akik igyekeztek kiharcolni az őket megillető szabadságot, azonban az iszlamista politikai csoportok térhódítása, a patriarchális társadalmak kulturális-vallási hagyományai és a polgárháborús körülmények miatt meghiúsultak a törekvéseik. Egyiptom méltán érdemelte ki a legrosszabb helyezést a nőkkel szembeni bánásmód tekintetében, hiszen egy 2013. áprilisi ENSZ-jelentés szerint a nők közül sokan élnek mélyszegénységben, 37 százalékuk írástudatlan, és 99 százalékuk tapasztal szexuális zaklatást élete során. Mohamed Murszi megbuktatása után a Muzulmán Testvériség került hatalomra, és a nőket maradék jogaiktól is megfosztották. Ász-Sziszi elnöksége óta valamelyest javult a nők helyzete: többen vehetnek részt a politikában, viszont így is aggasztó maradt a nemi erőszak, az emberkereskedelem és a kényszerházasságok gyakorisága. Szintén aggasztó, hogy az UNICEF adatai szerint az egyiptomi nők 91 százalékán, vagyis több mint 27 millió főn hajtják végre a női körülmetélést.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!