hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ninive tündöklése és bukása
Az első szuperhatalom fővárosa és építői

2015. 02. 05.
Az Iszlám Állam január elején bejelentette, hogy amennyiben az Iraki Hadsereg támadást indít ellenük, lerombolják az ősi Ninive falait. A lapzártánkig elérhető információk alapján már meg is kezdték a több mint 2700 éves ősi építmény módszeres pusztítását. A mára a világörökség részét képező falak közül irányított birodalom egykor az ókori Egyiptomot és Babilont is leigázta.

A Tigris folyó partján fekvő Moszul Irak második legnagyobb városa. Lakóinak száma pár éve még közel azonos volt Budapestével. Az ősi Ninive területét fokozatosan kebelezte be az eredetileg csak a folyó túloldalán fekvő város. Az ókori város falai még ma is gyönyörűen kirajzolódnak bárki számára, aki a Google Mapsen Moszul felé barangol. A falakon belül számos asszír vonatkozású feltárás zajlott le, az egykori uralkodók palotáiból származó leletek a nyugat-európai múzeumok gyűjteményeit gazdagították. Ninive területén állt az iszlám hagyomány szerint Jónás próféta sírja. Az egyébként muszlim zarándokhelyen épült Jónás (Junisz) próféta mecsetét tavaly robbantotta fel az Iszlám Állam.

Jónás és a tetszhalott birodalom

Nemcsak a bibliai Jónás próféta, hanem a Teremtés könyve is említi Ninivét, mint a Nimród által épített egyik várost. A település földrajzi fekvéséből adódóan mindig fontos szerepet töltött be az ókori Mezopotámia történetében. Mivel két folyó találkozásánál feküdt, és a Tigris egyik gázlóját ellenőrizte, fontos kereskedelmi csomópont is volt. Bár Asszíria hagyományos fővárosa Assur volt, Ninive Istár istennő temploma miatt már a korai időszaktól kezdve kiemelt kultuszhelyként funkcionált.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!