hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Haynal Imre: Egy rendszerek feletti ember

2015. 02. 12.
Kiváló orvos, forrófejű professzor, de mindenekelőtt: ember, aki bármilyen tekintéllyel szembeszállt, ha jogtiprást, üldözést vagy elnyomást látott.

Haynal Imre 1892. november 12-én született az erdélyi Besztercén. Édesapjától, aki híres megyei tisztiorvos volt, nemcsak az orvosi pálya és a gyógyítás iránti szenvedélyt örökölte, hanem megtanulta a toleranciát is: az idősebb Haynal fontosnak tartotta, hogy gyermekei mindhárom erdélyi nyelvet kitűnően beszéljék, és nemzeti, valamint vallási hovatartozástól függetlenül egyenlőnek tekintsék embertársaikat. Olyan korokban, amelyben előbb nemzeti, majd vallási, végül származási alapon bélyegeztek meg és végeztek ki százezreket, Haynal Imre következetesen elutasította a diszkrimináció minden formáját – akkor is, ha ezért saját pozícióját vagy akár éle­tét sodorta veszélybe.

A német tannyelvű evangélikus gimnázium elvégzése után a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem Orvoskarán folytatta tanulmányait, majd 1915 áprilisában avatták doktorrá. Diplomája mellé megkapta katonai behívóját, így az első világháborút a montenegrói, az orosz és az olasz frontokon katonaorvosként harcolta végig. A hírhedten véres isonzói csatában maga is megsérült (átszakadt a dobhártyája), ám ennek ellenére tovább mentette a sebesülteket. Bátor tetteiért később vitézi címet is kapott, ám a háborúnak örökre ellenségévé vált.

Leszerelése és a trianoni döntés után Budapesten folytatta orvosi gyakorlatát, a neves Korányi Sándor professzor mellett, aki a klinika elektrokardiográfiai (EKG) laboratóriumának vezetését is rábízta. Az ifjú Haynal hamar az EKG hazai bevezetésének úttörője lett, ő készített először Magyarországon magzati elektrokardiogrammot, „A szív és vérerek betegségei” című dolgozata évtizedekre a világhírű magyar kardiológia alapművévé vált.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!