hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kati néni odaver
Kirúgták az óvodai erőszak ellen harcoló óvónőt

2015. 02. 12.
Mi van akkor, ha egy óvónő évekig alpári stílusban üvöltözik a rábízott apróságokkal, rángatja, sőt megüti őket? Ha azt mondogatja a négyéveseknek, hogy elmebetegek, degeneráltak? Ha szidja előttük a szüleiket? Ha a gyerekek  dadognak, magukba fordulnak, szorongókká válnak, és a szülők panaszt tesznek? A kolleginát jó eséllyel fedezi az óvoda, a fenntartó, és ha tényleg minden kötél szakad, elküldik nyugdíjba. És mi van akkor, ha a történet nem egyedi?

„A fiam négyéves, és egy éve jár egy újpalotai óvodába. Már korábban is panaszkodott, hogy mindig kiabál vele az óvónéni. Először nem gondoltam komolyabbra, a beszoktatás körüli nehézségekre fogtam a dolgot, már csak azért is, mert az óvónő kifejezetten kedvesnek, normálisnak tűnt. Aztán feltűnt, hogy a gyerek viselkedésbeli változásai erősödnek: elkezdett verekedni, itthon is kifordult magából, nem lehetett vele bírni. Az óvodáról keveset beszélt, és mindennap ordítva, tiltakozva ment be, főleg, ha Kati néni volt ott. Végül a gyerek kibökte, hogy megverte őt a Kati néni. Dani a délutáni alvásnál azt játszotta, hogy repülőként landol az ágyában, ezért kapott a tarkójára két ütést” – mesélte lapunknak Nemes Kinga, Dani édesanyja. Októberben többször panaszt tett a vezető óvónőnek, aki kezdetben megértőnek mutatkozott, később hárított, mondván: elképzelhetetlen, hogy egy óvónő ilyet tegyen.

Kinga nemsokára kapott egy levelet, hogy az óvodában lefolytatott vizsgálat nem igazolta a panaszát, majd közölték vele: a gyerekkel van a probléma, és egy négyéves beszámolója amúgy sem vehető komolyan. Még az óvodapszichológus is, aki havonta egyszer megy az óvoda közelébe, azt erősítette meg, hogy a gyerekek az agressziót biztosan otthonról hozzák, ezért van a csoportban sok konfliktus, és kitaláció az egész óvónőtörténet. Ezután Kinga elvitte Danit a nevelési tanácsadóba, ahol a pszichológus nem talált nála semmiféle rendellenességet. Az anyuka úgy döntött, hogy panaszt tesz az önkormányzatnál, majd december elején feljelentést tett a rendőrségen is. Ekkor küldték el nyugdíjba az agresszív óvónőt, viszont csak januártól, holott már az első jelzésnél illett volna felfüggeszteni.

„Rájöttem: ha a gyerek jelzi, hogy neki valami rossz, azt a felnőtteknek nagyon komolyan kell venniük. A többi óvónő közül egyedül Veronika néni volt az, aki panaszt tett a gyerekek bántalmazása miatt. A szülők sejtették, mi megy ott, de a gyerekek miatt nem mertek botrányt csinálni. Mikor kinyitottam a számat, ők is elkezdték megkeresni a vezetőt, és többen szóltak neki arról, hogy miket művel a beosztottja, mégse történt semmi. Folyamatosan derült ki számomra is, hogyan bánnak a gyerekkel, rángatják, ordibálnak vele, kritizálják, hogy nem normális, idióta. Daniból nehezen sikerült kiszednem, mi folyik odabenn, sokszor közölte, hogy „ha elmondom, abból baj lesz”, azaz bent figyelmeztették – mondja Kinga, aki nem szeretné visszavonni a feljelentését, mert elfogadhatatlan, amit a gyerekekkel műveltek. Számos szülő hajlandó tanúskodni a rendőrségen is, egy másik kisfiú, Dominik apukája pedig végig Kinga mellett állt a küzdelemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!