hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Áltudomány, nagy profit

2015. 02. 12.
 Ben Goldacre ismert tudományos író, kutató, orvos. Nagy sikerű heti rovatot vezetett a Guardianben Bad Science néven, innen ered könyvének címe is. Igazi balhés arc, aki nem szégyenlősködik, ha az áltudo­mányok cáfolatáról, ferdítések leleplezéséről és önjelölt guruk – tények alapján történő – leégetéséről van szó. Könyve igazi csemege a természettudományt és szarkazmust kedvelők számára.

Goldacre szerint az egyik ok, ami miatt a természetgyógyászok, életmód­­guruk sikerre tudják vinni a bizniszüket, az a „józan ész kisajátítása”. A nyilvánvaló dolgok szaktudássá változtatása és a szakkifejezésekkel teleszórt misztikus köd, amibe beburkolják a tanácsadást, szükségtelen és kártékony. Fontos, hogy laikusként is legalább alapszinten tisztában legyünk testünk működésével, a biológia és fizika alaptörvényeivel, és ne engedjük át a gyeplőt egy, az élet minden szögletét átmedikalizáló világnak.

Honnan tudhatjuk valamiről, hogy hatásos?

A rövid válasz: összehasonlításból. Az első ismert kontrollcsoportos összehasonlító vizsgálat Nabukodonozor udvarában történt, amikor Dániel kérte a főeunuchot, hogy egy bizonyos idő elteltével hasonlítsák össze a húst és bort nem fogyasztó zsidó fiatalok fizikai állapotát a más nemzetekből származó, szokásos királyi „menzán” étkező fiatalokéval. Ugyanilyen – ma már véletlenszerű beválogatással és vakteszttel kissé továbbfejlesztett – kontrollcsoportos vizsgálatot végez minden tisztességes játékos a tudományos pályán.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!