hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Merkel után, Putyin előtt
Történelmi jelentőségű látogatás

2015. 02. 05.
Történelmi jelentőségű volt Angela Merkel magyarországi látogatása. Elsősorban azért, mert 70 év óta először járt ilyen magas rangú német politikai vezető a magyar zsidóság szentélyében. Orbán Viktor szempontjából pedig egy elpuskázott lehetőségnek tűnik a látogatás, mert egy felesleges mondata miatt újra gyanús vezetőként került be a nemzetközi sajtóba, noha a magyar kormány hónapok óta kőkeményen pedálozott azért, hogy a németeknél jól álljon a szénánk.

Angela Merkel látogatása előtt a Fidesz vezérkara kommunikációs offenzívát indított, interjúkban és háttérbeszélgetések sorozatán magyarázták, hogy mennyire kitűnőek a német–magyar kapcsolatok. Az is kiderült ezeken a beszélgetéseken, hogy tavaly szeptember óta a magyar kormány komoly gesztusokat tett Berlinnek, nemcsak az üzleti életben, hanem a külpolitikánk „németesítésében” is. Az Oroszország elleni szankciók ügyében, melyben Budapest korábban különutas, oroszbarát politikát vitt Európában, szóról szóra a német külpolitika fogalmi rendszerét vettük át. A látogatás előkészületei során pedig, legalábbis ezt állították az ebben részt vevő politikusok, fel sem merültek a németek részéről belpolitikai jellegű témák, mint például az úgynevezett demokráciadeficit kérdései, amivel például az Egyesült Államok rendre revolverezi a magyar kormányt. A demokratikus ügyekről Szijjártó Péter külügyminiszter állítólag még írásos felhívást, a diplomáciai nyelvezetben „non papert” is kapott az amerikaiaktól.

A Fidesz-vezetők még azt is elárulták, hogy tavaly ősszel Orbán Viktor és Angela Merkel között lezajlott egy négyszemközti, az összes kényes témát érintő „komoly beszélgetés”. Így a német kancellár látogatását sima protokolleseménynek láttatták, amelynek fontos témái már előre lefutottak, ezért úgy tűnt, hogy ez a vizit inkább az Orbán-kabinet diadalmenete lesz. Sőt, egy ismert kormánytag arról is beszélt nekünk, hogy a Merkel-látogatás sikere, a kormány ily módon történő nemzetközi elismerése nyitánya lehet annak, hogy az idei évben új lendületet vesz a kormányzás.

Eltérő a demokrácia-felfogásuk

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!