hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Húsz liter vér, száz kiló gyomor

István és családja alig egy évvel ezelőtt költö-zött egy Kecskemét-közeli tanyára. Azóta virágzó gazdaságot teremtettek itt, a termé-szet ölén. Lovak, tehenek, juhok, disznók, nyulak és számtalan baromfi népesíti be a telket amolyan „ridegtartásban”, ami csupán arra utal, hogy a jószág szabadon kószálhat a maga területén, a több ezer négyzetméteres birtokon. „A boltban legfeljebb csak kenyeret veszünk, másra nincs szükségünk” - mondja a gazda, akihez a következő napra tervezett bikavágásra érkeztünk.

Egész éjjel csepergett az eső. A tyúkok között nagy volt a riadalom, s a libák is hangosan gágogtak. „Bizonyára róka ólálkodik a közelben. Szereti az esőt, mert könnyebb észrevétlennek maradni. Amint azonban megérzi a kutyák szagát, óvatosabb lesz, és csak akkor kockáztat, ha nagyon éhes” – értelmezi István gazda a történteket hajnalban, amint a bikavágásra készülődünk. Kötelező felhúznunk a kölcsön kapott gumicsizmákat, de a harminc centis cuppanós sárdagonya így is néha vendégmarasztaló. Ricsi, a gazda segítője is megérkezik, s amint az istálló felé közelítünk, lelkendezve mondja, hogy bárányka született az éjjel, mert kihallja a bégetését a nyájból. S valóban, amint kitárul a gazdasági épület ajtaja, ott áll a kicsi a saját lábán, s – bee-bee – anyjával beszélget folyton. A nyájtól rögtön elkülönítik őket, mögöttük pedig szép sorjában helyezkedik el a többi jószág, mintha Noé bárkájának egyik szegletébe érkeztünk volna.

Középen Jázmin és Elza, két gyönyörű kanca ropogtatja a zabot, felettük a gerendán egy pulyka házaspár töltötte az éjszakát. A pulykakakas kihúzza magát, s a tojó jelenlétében peckesen udvarol. A lovaktól jobbra a korláton tyúkok bóbiskolnak, s mögöttük látható Viktor, a másfél éves bika, akinek úgy tűnik, ez volt az utolsó éjszakája. Anyja, Tercsi újabb borjút vár, és Piros, a másik tehén is vemhes. A pónilovak, Csinos és Szilveszter, valahol hátul sündörögnek, s a félhomályban elő-előtűnnek a kacsák, libák, s egyéb apró jószágok is. Ha alaposabban körülnéznénk, valahol még a másik bikaborjút is megpillantanánk. Bámészkodásra azonban nem marad idő, mert a gazda utánfutóval érkezik, hogy Viktort a szomszéd faluba vigye – a vágás ugyanis ott lesz, egy erre alkalmas helyen.

Pontosabban csak érkezne, mert a 200 lóerős terepjáró elakad a sárban. Először még sikerül tovább lökni, de amint Viktor is rákerül az utánfutóra, a kerekek kipörögnek, s hiába segít Ricsi teljes gőzzel, nagy szorgalmatosan, a sár nem enged. „Külső segítség kell” – mondja István, s hívja Laci bácsit, jöjjön gyorsan a traktorával.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!