hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zseni lesz a gyerekem a halolajkapszulától?

2015. 02. 12.
Goldacre beszámol egy kísérletről, melyet brit iskolások körében végeztek. Durham város 5000 tanulójának halolajkapszulát adtak, hogy bizonyítsák annak (a benne levő omega-3 zsírsavnak) hatékonyságát az iskolai teljesítmény és magatartás javulásában. Csak éppen volt vele pár probléma. Egyrészt a kísérlet szervezői már akkor beszéltek a médiában a várható sikerről, mielőtt a vizsgálat elkezdődött volna. Másrészt egészen nevetséges a hatás mérésének módja: összevetették a gyerekek kisérettségi eredményét azzal, amire a tantestület számított volna (!) a halolajkapszula nélkül. Nem volt kontrollcsoport, tehát nem volt kikkel összevetni a fejlődést. A gyerekek (és szüleik és tanáraik) tudták mit szednek, és azt is, hogy a teljesítményük javulásáért szedik, vagyis erőteljesen ki voltak téve a placebohatásnak. Ráadásul az osztálytermeket ellepték az operatőrök és riporterek, akik a várható csodálatos eredményről tudósítottak, még mielőtt a kísérlet lezárult volna. Amikor a vizsgálat vezetőit szembesítették ezekkel a hiányosságokkal, azok védekezni kezdtek, hogy mindez nem kutatás volt, csupán „kezdeményezés”. Goldacre hiába kérte a kutatási anyagot a pirula gyártójától, titoktartási nyilatkozatot akartak vele aláíratni.

Amellett, hogy maga a kísérlet módszertani és etikai hibák sorát vonultatta fel, rávilágít egy jelenségre, ami már túlhaladja az omega-3 zsírsav kérdéskörét. Mégpedig, hogy manapság szeretünk orvos-biológiai értelmezést adni olyan dolgoknak, ahol erre semmi szükség. Ezt a jelenséget medikalizációnak nevezzük. Egyszerűbb pirulát adni a gyereknek, mint foglalkozni vele.

2007-ben a British Medical Journal tanulmányt jelentetett meg, egy nagy, véletlenszerű beválogatással készült, ellenőrzött kísérletről, mely bemutatta, hogy egy bizonyos kezelés jelentősen enyhíti a gyerekek antiszociális viselkedését, emellett biztonságos és rendkívül olcsó. Egyetlen lap vagy televíziócsatorna sem számolt be a fantasztikus eredményről, mert a „kezelés” egy gyakorlatias szülőfelkészítő program volt. Ehhez képest az említett „kezdeményezésben” nagyszerűen be lehetett cserkészni fogékony életszakaszban levő gyerekeket azzal az üzenettel, hogy minden gondra létezik egy nagy, színes kapszula.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!