2015. 02. 06. (XIX/6)
Zseni lesz a gyerekem a halolajkapszulától?

Zseni lesz a gyerekem a halolajkapszulától?

2015. 02. 12.
Goldacre beszámol egy kísérletről, melyet brit iskolások körében végeztek. Durham város 5000 tanulójának halolajkapszulát adtak, hogy bizonyítsák annak (a benne levő omega-3 zsírsavnak) hatékonyságát az iskolai teljesítmény és magatartás javulásában. Csak éppen volt vele pár probléma. Egyrészt a kísérlet szervezői már akkor beszéltek a médiában a várható sikerről, mielőtt a vizsgálat elkezdődött volna. Másrészt egészen nevetséges a hatás mérésének módja: összevetették a gyerekek kisérettségi eredményét azzal, amire a tantestület számított volna (!) a halolajkapszula nélkül. Nem volt kontrollcsoport, tehát nem volt kikkel összevetni a fejlődést. A gyerekek (és szüleik és tanáraik) tudták mit szednek, és azt is, hogy a teljesítményük javulásáért szedik, vagyis erőteljesen ki voltak téve a placebohatásnak. Ráadásul az osztálytermeket ellepték az operatőrök és riporterek, akik a várható csodálatos eredményről tudósítottak, még mielőtt a kísérlet lezárult volna. Amikor a vizsgálat vezetőit szembesítették ezekkel a hiányosságokkal, azok védekezni kezdtek, hogy mindez nem kutatás volt, csupán „kezdeményezés”. Goldacre hiába kérte a kutatási anyagot a pirula gyártójától, titoktartási nyilatkozatot akartak vele aláíratni.
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!