hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2016. 08. 26. (XX/34) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Levélhullás - Újabb 15 ezer Clinton-e-mail került elő

Ha augusztus első heteiről el lehetett mondani, hogy rémálomként teltek Donald Trump számára (Trump: Van-e visszaút? Hetek, 2016. augusztus 12.), úgy a hónap második fele Hillary Clinton számára alakult kifejezetten rosszul. A média által számára biztosított védőernyő ellenére (erről lásd bővebben cikkünket a 18–19. oldalon), az újabb 15 ezer, eddig titkolt e-mail előkerülése és a Clinton Alapítvány körüli botrányok ha tompítottan is, de eljutottak a közvéleményhez. Alighanem ennek tudható be, hogy a felmérések ismét szoros versenyt jeleznek a két jelölt között.

Földrengés Olaszországban

Erős földrengés rázta meg Közép-Olaszországot szerda hajnalban. Lapzártánkkor úgy tudni: a katasztrófában több mint kétszázan életüket vesztették, és több mint száz embert eltűntként tartanak nyilván.

Egy temetés utózöngéi

Az IRES közvélemény-kutató intézet ez év májusi felmérésében a megkérdezettek csaknem kétharmada vélekedett úgy, hogy Románia sorsa kedvezőbben alakult volna, ha az 1989-es rendszerváltáskor a monarchiát választja a demokratikus berendezkedés helyett. Ugyanakkor egy esetleges referendumon csak 21 százalék szavazna a monarchiára, 62 százalék maradna a köztársaságnál. A közvélemény-kutatók mérései ellenére a politológusok egyöntetűen állítják: növekvőben van a román királyi ház népszerűsége. Ennek tudható be, hogy fényes állami pompával megrendezett temetést kapott az utolsó uralkodó, Mihály hitvese, akit sohasem koronáztak meg.

„Becsületgyilkosságok” Pakisztánban

Vizsgálati fogságban tartják a pakisztáni hatóságok Samia Shahid volt férjét és apját, akik a vád szerint úgynevezett becsületgyilkosság keretén belül megölték a 28 éves kozmetikust. Az ügyet szeptember első hetében tárgyalják a kelet-pakisztáni Dzselumban.

Személyiségi jogok és terrorelhárítás Nagy-Britanniában

Egy hivatalos jelentés rávilágít, hogy több ízben a tömeges személyes adatgyűjtésnek köszönhetően sikerült a titkosszolgálatoknak terrorcselekményeket megelőzniük Nagy-Britanniában. Ez hivatkozási alapot ad Theresa May miniszterelnöknek, aki még belügyminiszterként nyújtott be törvényjavaslatot a hírszerző szervek hatáskörének bővítésére a sokak szerint a magánszférát súlyosan sértő gyakorlat alkalmazásában. Ezzel egy időben jött a hír, hogy elítélték Anjem Choudaryt, a leghírhedtebb gyűlöletprédikátort, aki a szólásszabadság védőernyője alatt két évtizede folytatta macska-egér harcát a hatóságokkal.

Török csapatok vonultak be Szíriába

Az Iszlám Államnak a jelek szerint sikerült Törökországot még mélyebben belerángatni a szíriai háború örvényébe. Szárazföldi török csapatok vonultak be Szíriába, miután Törökországban feltehetőleg az Iszlám Állam terroristái az idei év legvéresebb támadását követték el múlt hétvégén egy kurd esküvőn a szíriai határhoz közeli Gaziantep városában. Törökországban egyébként továbbra is kaotikus állapotok uralkodnak: tart még a puccskísérlet utáni tisztogatás, és a kurdokkal való konfliktus sem csillapodik.

Belföld

Tanévkezdés, kérdőjelekkel

Nemsokára kezdődik a tanév, s még nem világos, mit szűrt le a kormány a tavaszi eseményekből. „A három legkomolyabb kritika a diákok terhelését, az intézményvezetői jogköröket és a működtetői viszonyokat érte. Mindhárom kérdésben nagyot léptünk előre” – vélekedett júliusban Palkovics László. A tiltakozók szerint viszont csak részletkérdésekben engedett a kormány. Ugyanakkor nőnek az iskolakezdés költségei: az idei ősz gyerekenként 84 ezer forintos átlagkiadást jelent a családoknak.

A népszavazás és a szétzilált baloldal

Nem lesz közös kampány, de mindkét ellenzéki párt beleáll az októberi kvótanépszavazás bojkottjába, tudta meg a Hetek az MSZP-től és a DK-tól. A szocialisták humoros elemeket is felvonultatnak a választók távoltartására, a DK pedig abban bízik, hogy a kormányoldal már elérte a mozgósítás felső határát, így mostantól az ellenzéké a pálya.

Az áruló elit

A nyugati politikai, gazdasági és kulturális elit tagjai „úgy látják polgáraikat, mint űrlényeket fura vágyakkal, amiket kezelni kell” – írja Peggy Noonan, a The Wall Street Journal rovatvezetője, Ronald Reagan elnök egykori beszédírója, aki szerint napjainkban egyedülálló elkülönülés zajlik az elit és az átlagpolgár között.

Munkaerőhiány az egészségügyben

Évente mintegy ezer egészségügyi dolgozó hagyja el az országot, többségük orvos és 40 év alatti, s egyre növekszik a távozó ápolók, szakdolgozók száma is, legalábbis az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ adatai szerint. Úgy tűnik, hogy a töretlen kivándorlási kedvet a kormány ősztől várható, többlépcsős béremelése sem tudja enyhíteni.

„A Néppárt egy dologra törekszik, hogy ártson”

Júniusban önkormányzati választást tartottak Romániában, amit az év végén törvényhozási választás követ. A Hetek Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét kérdezte a szövetség két választás közötti helyzetéről.

Bekamerázott világ Röszkén

Bár a határzár felépítése nyomán a migrációs nyomás enyhült a déli határon, az övezetben élők hétköznapjait továbbra is meghatározza a bevándorlási válsághelyzet. Röszke, Ásotthalom, Kelebia és a többi határ menti település lakói most nem annyira az illegális határátlépőkkel, inkább a határvédelem javítását célzó intézkedésekkel és a kertjük végén felállított műszaki eszközökkel találkoznak nap mint nap.

HÁTTÉR

Az elnökválasztás az amerikai médiában

„Lehet, hogy Donald Trump helyre tudja hozni a kampányhibáit, lehet, hogy nem. Lehet, hogy Hillary Clinton elnök lesz, lehet, hogy nem. De közben valami olyan zajlik, ami szinte ugyanilyen fontos: a szemünk előtt omlik össze az eddig ismert amerikai média” - írja nagy feltűnést keltett publicisztikájában a Fox News televíziós csatorna kommentátora, Michael Goodwin. A New York Postban megjelent írás szerint a nagy amerikai televíziós hálózatok és a főáramú újságok a szakma eddig etalonnak tekintett szabályait felrúgva tudósítanak a 2016-os elnökválasztásról. De nem csak a hagyományos média elfogult: a Google úgy állította be a keresőprogramját, hogy ne kerülhessenek a felhasználók elé a Hillary Clintonnal kapcsolatos „összeesküvési elméletek”.

Félholdra verve – Mandiner-olvasók a Pajor–Balavány-vitáról

A Mandiner online portál címlapon közölte Pajor Tamásnak a múlt heti számunkban megjelent vitairását (Félholdra verve - válasz Balavány György keresztényellenes írására. Hetek, 2016. augusztus 19.) A cikket sokan olvasták, véleményezték és kommentálták is a Mandineren, nagy többséggel egyetértően. (Lapzártánkkor a támogató és kritikus vélemények aránya 142-8. Az alábbiakban a beérkezett kommentekből közlünk válogatást, zárójelben a kommentelők nickjei.)

Amerika „buffettizálódása”

Valószínűleg mindenki hallott már Warren Buffettről, a világ legnagyobb és legsikeresebb tőzsdegurujáról, aki már – úgy tűnik – mindent elért, amit egy üzletember elérhet. Buffett életpályája maga a nagybetűs sikertörténet, gyakorlatilag amihez hozzányúl, az arannyá válik. Nem véletlen, hogy befektetők tízezrei figyelik árgus szemekkel minden lépését, hogy ellessék a befektetési politikáját, és hasonlóan nagyot szakítsanak. A The Economist legújabb elemzése viszont rámutat: ha a befektetők még hasznot is húznak a Buffett-féle módszerek leutánzásából, egyvalaki biztosan rosszul jár, és az nem más, mint az amerikai gazdaság.

Nyaralásból kalandtúra

„Nem olyan helyekre szólt a repülőjegyünk, ahová kértük”; „Nem olyan szobát kaptunk, amilyet lefoglaltunk” – számos hasonló panasz, előre nem látható kellemetlenség érhet bennünket az utazásaink során. Körbejártuk, hogy miként lehet kivédeni a nem várt problémákat.

Ben Hur újratöltve

Mintha egy jól bevált termék hamisított utánzatát sózták volna ránk. A legendás klasszikus trükkfilmes remake-je egy dologra biztos alkalmas: megízlelhetjük a huszonegyedik század zamatát, jellemek, hitek és kultúrák turmixába kortyolhatunk bele. Igaz, a multiplex mozikban viszonylag kevés kultúrantropológus terem.

Egy este az urológián

Az urológia az a hely, ahová akkor szoktak elmenni, amikor ki kell menni, de nem jön semmi. Semmi, de az is fáj. Az éjszakai ügyeletre a fenti tünetegyüttes minősített esete hajtja az embert, ha már úgy érzi, nincs az a pénz, amiért kivárná a reggelt.

Erdőjáró gasztrobűnözők

Elszaporodtak a gombatolvajok, a gasztrobűnözés eme, igen komoly képviselői. Ez nem vicc, ugyanis az utóbbi években már nem teheti be a lábát a gombász egy-egy erdőbe, mezőre, rétre, hogy ne vetülne rá a gyanú sötét árnyéka: szarvasgombatolvaj. A rendőrségi felderítésekről, elfogásokról szóló hírek sokasága szinte erdei maffiákat sejtet a háttérben, akik sorozatos bűncselekményeikkel szisztematikusan fosztják ki erdeinket.

KÁVÉSZÜNET

És akkor Phelps azt mondta: elképesztő vagy!

Fél évvel az olimpia előtt súlyos sérülésből lábadozott, Rióban viszont ő volt a magyar csapat egyik legnagyobb meglepetése: a 200 pillangó előfutamaiban kétszer legyőzte példaképét, Michael Phelpst, a döntőben pedig bronzérmet szerzett. Ráadásul miközben sokan rágörcsöltek az olimpiára, ő minden percét élvezte.

Pajor-koncert a Zsidó Kulturális Fesztiválon

Milyen produkcióval készül a szeptember 4–11-e között megrendezésre kerülő Zsidó Kulturális Fesztiválra?– Az elmúlt években alkottam meg egy sajátos műfaji elnevezést arra, amit csinálok, ez a szózene. Ahogy az elnevezés sejteni engedi, ez a beszéd és a dal, az irodalom és a zene határán egyensúlyozó műfaj, még stílszerűbben, dalliteráció.Ehhez egy szintén saját gyártású szlogen is társul: „a szó zenél, a zene beszél”. Mindez a gyakorlatban a megzenésített vers, a rap, a sanzon, a slam poetry és még sok más stílusirányzat elemeiből építkező zenei költészet.Az iménti meghatározás azért nem fedi le az általam alkotott művek összességét, mert jobbra-balra kilógnak belőle versek, illetve  különböző stílusú hagyományos dalok. Ez utóbbi kategóriába tartozik egy eddig kevéssé ismert, valamint egy teljesen új dalom a vészkorszak kisemberéről, melyet most fogok bemutatni, e témában természetesen a Rosenberg Dani mellett. Az esemény unikalitását  zenei szempontból mindemellett az adja, hogy akusztikus, de a popzenében is gyakran használt hangszerek mellett, klasszikus vonósnégyes is fog kísérni.Hogyan születnek a dalai? Honnan inspirálódik, mi a dalszerzés folyamata?– A dal a szöveg és a zene együttélése, összecsengő működése, az egyik legkiválóbb művészi kifejezési forma. A dalszöveg a zene nyelve, a zene beszéde. A dalszöveg megjeleníti a zenében meglévő, de még körvonalazatlan üzenetet. A dalok többségében úgy keletkeznek, hogy zenei témákat kapok olyan kiváló zeneszerző társaimtól, mint Szentkirályi György – aki ezúttal is kísérni fog –, illetve ifj. Balogh Ferenc és  Fejes Zoltán. Ezután a zenei témát hallgatva, bizonyos módon vizualizálom, megsejtve a benne rejlő üzenetet. Emellett én magam is írok zenéket, de ezen a téren el vagyok kényeztetve.A fellépések előtt hogyan koncentrál, hangolódik az eseményre?– A próbákon, a gyakorláson, az összekötő szövegek vázlatos megszülésén túl hagyom, hogy hasson rám az adott esemény karaktere, és óriási szerepe van a spontaneitásnak is.Mit jelent Önnek a Zsidó Kulturális Fesztivál?– A Zsidó Fesztivál egy rendkívül jelentős kulturális eseménysorozattá nőtte ki magát, nagynevű nemzetközi és hazai sztárokkal.  Puszta megléte, pláne színvonala, kiváló jel-adás a magyarországi zsidóság jelenleg is meglévő vitalitásáról, kreatív képességei-ről, jelenlétéről. Számomra mindezen túlmenően azért bír óriási jelentőséggel a fesztiválon történő fellépésem, mert én ebben a közegben nevelkedtem akkor, amikor a hazai zsidóság  még messze nem artikulálta magát ennyire, legalábbis semmiképpen sem identitásának ilyen hangsúlyos vállalásával.Sokan a zsidóságra szeretik rávetíteni a kommunizmus vagy a zsidó származású kommunisták bűneit. A valóság azonban az, hogy az identitásukat valóban vállaló, vallásos és cionista zsidók a Kádár-rendszer alatt kirekesztett státuszban éltek, olykor a börtönbüntetést is el kellett viselniük, például cionista szervezkedés ürügyén.Visszatérni gyermekkorom helyszínére, szellemi, kulturális közegébe a felnőttként markánsan felvállalt zsidó-keresztény identitásommal, nos, ez fantasztikusan különleges ajándék számomra, amelyben a Mindenható kezét látom. Szeretném visszainjektálni a sajátos pesti zsidó kávéházi humor és atmoszféra világába, az abból a múlt század első felében még hiányzó, vagy rejtett módon megbúvó spirituális dimenziót. Erről is szól a szeptember 5-én, a Dohány utcai nagy zsina­gógában sorra kerülő koncertem. (x)

Az „élményvámpírok” hozzák el a gazdaság új korszakát

Pharrell Williams 2013-as, ma is népszerű Happy című slágerében tapsra hív minket (az idei Justin Timberlake dupe-szám ugyanígy, csak épp táncra), ha úgy érezzük, hogy a boldogságban van az igazság, és ha tudjuk, hogy mitől leszünk boldogok. Csupán a YouTube-on eddig csaknem 900 millióan tapsoltak vele önfeledten. De tudjuk-e, mitől leszünk boldogok? Nos, egyre többen azt gondolják, hogy az élményektől.

Küzdelem a sztálini sötétséggel

A szovjet-orosz közélet visszásságait groteszk módon ábrázoló írásai, szatirikus színdarabjai épphogy napvilágot láttak (ha egyáltalán), máris eltűntek a boltokból, a színpadokról. Mellőzöttsége anyagi gondokkal párosult. Mégis kompromisszumot nem ismerő, új utakat kereső író maradt a történelem legnehezebb korszakainak egyikében, a Szovjetunió sztálini idő­szakában. Művei ellentmondásaival együtt kikerülhetetlenné teszik életművét. Egy olyan korban védelmezte az alkotó szellem szabadságát, amikor a legkisebb ellentmondás is életveszélyes volt.

A méreg, amely generációkat tesz tönkre

A családon belüli erőszak alattomos viselkedési minta, amely nemzedékről nemzedékre tehet tönkre családokat. Vajon megtörhető-e ez a generációkat megnyomorító „program”? Márta Bettina szociológust, szociális munkást és családterapeutát kérdeztük.

Okos technológia

Az okos mobiltelefonok mellett egyre többféle, nagy népszerűségnek örvendő intelligens eszköz jelenik meg a boltokban. A felvehető intelligens ruhadarabok külön iparágat jelentenek már az okostárgyak világában. Közkedveltségüket növeli, hogy nem okoz kihívást az elhelyezésük, használatuk, lévén, hogy csak fel kell venni, vagy karra kell csatolni, és már készen is állnak a „bevetésre”.

Homo ludens

Új játékhálózat vetette meg a lábát Magyarországon: az Imaginarium az erőszak- és szexmentes játékok forgalmazásával kíván egyre nagyobb piaci rést megcélozni. További szereplők is rajtvonalhoz állnak: a világ egyik legnagyobb játékforgalmazója, a vásárlást a szórakoztatással és oktatással kombináló brit Hamleys öt éven belül nyitna ha-zánkban boltot. De szükséges-e a játékpiac ilyen mértékű növelése? Milyen hatással van a játék a gyerekek – vagy akár felnőttek – személyiségére? Mitől jó egy játék? Mindezekről Dr. Duró Zsuzsa gyermekpszichológussal beszélgettünk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!