hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy este az urológián

2016. 09. 04.
Az urológia az a hely, ahová akkor szoktak elmenni, amikor ki kell menni, de nem jön semmi. Semmi, de az is fáj. Az éjszakai ügyeletre a fenti tünetegyüttes minősített esete hajtja az embert, ha már úgy érzi, nincs az a pénz, amiért kivárná a reggelt.

Itt vagyok hát az ügyeletes kórházban. Az óra az éjfélt üti, a kubai könnyűsúlyú öklöző meg venezuelai ellenfelét (a portás a riói eseményeket figyeli a sportcsatornán), a recepciós hölgy adatot egyeztet, kifaggat. A legközelebbi hozzámtartozó számát kéri. Ennyire súlyos a helyzet? – kérdem én, mire ő, nyugtatólag: Ennyire nem. De majd jön a doktornő. A telefonszám, a legközelebbimé, azért kell, mert bármi előfordulhat: legutóbb például elláttak egy holland nőt, és mivel nem volt biztosítása, kiállították a számlát. A nagy kavarodásban aztán – aznap három osztály ügyeletét látta el a recepciós hölgy – valahogy elfelejtődött a fizetés. „És ha nem kértem volna el a nő hozzátartozójának a számát, tőlem vonják le az ötvenezer forintot. A fizetésem fele” – magyarázza a recepciós.

Ül mellette egy másik nő, az asszisztens, ő vesz vért, ő mér vérnyomást, lázat, ki tudja, mi mindenhez ért még. De amíg nem jön a doktornő, csak beszél, képeket mutat a telefonján a recepciósnak. Van neki egy unokahúga, még csak kétéves, de azt mondta, vállalati jogász akar lenni. Vállalati jogász. Meg azt is mondta a szomszéd kislánynak, hogy elmúlhat bármennyi idő, az ő barátságuk örökre megmarad. Kétéves a kislány.

Én ötven múltam, de csak magamat okolhatom ezért az estéért. Világháló-látott ember vagyok, úgy gondoltam, nem fogok össze-vissza rohangálni, majd én megállapítom, mi bajom van tulajdonképpen. Mert a tünetek már napok óta jelentkeztek. Honnan, honnan nem, eszembe jutott a hólyaghurut szó. Vagyis, hólyaghurutom van! Állapítottam meg. Én. Aztán a szakirodalomban találtam hozzá tartozó tüneteket, melyek valóban jelentős átfedést mutattak mindazzal, amit a napokban átéltem. Na most. Világháló-látott ember ilyenkor mit tesz? Elmegy a háziorvoshoz, lehetőleg fél órával a rendelési idő vége előtt, felvázolja a diagnózist, majd antibiotikumot kér. Szegény háziorvos meg enged, mivel tudja, hogy a körzeti urológiára már nincs esély eljutni, talán ha negyednap, és ha a betegnek igaza van – ami nem zárható ki –, az urológián is így járnának el.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!