hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A méreg, amely generációkat tesz tönkre
A családon belüli erőszak leküzdése a családterapeuta szemével

2016. 09. 04.
A családon belüli erőszak alattomos viselkedési minta, amely nemzedékről nemzedékre tehet tönkre családokat. Vajon megtörhető-e ez a generációkat megnyomorító „program”? Márta Bettina szociológust, szociális munkást és családterapeutát kérdeztük.

Ma Magyarországon mennyire aktuális ez a probléma?

– Amikor édesapámnak néhány éve elmeséltem, hogy családterapeuta leszek, igyekeztem leírni számára, hogy valójában mi lesz a konkrét feladatom. Sokatmondóan hallgatott, gondolkodott, majd a hosszas beszámolómat követően csak annyit mondott: „Kislányom, amit elmondtál, azt apáink idejében a férjek veréssel lerendezték.”

Valóban, a negyvenes éveit töltő korosztály gyermekkorban megtapasztalhatta azt, hogy a konfliktus kommunikációs úton történő békés rendezése egyáltalán nem működött az iskolákban, sem felnőtt–gyerek, sem felnőtt–felnőtt között. Majd nyakunkba szakadt a magyar társadalmi, jogi rendszer gyökeres változása, amelyben a bántalmazás bármilyen megnyilvánulása büntethetővé vált. A szociális alapellátásban családgondozóként töltött éveim alatt alaposan megtanultam, hogy a bántalmazás büntetési lehetőségei egyáltalán nem csökkentik a családon belüli erőszak előfordulását. A bántalmazás elkerüléséhez, más megoldásmódok alkalmazásához szükség van még néhány évtizednyi időre. Sok esetben tapasztalhatjuk, hogy a környezetünkben élő, erőszakot megélt családok generációról generációra hagyományozzák a fel-felbukkanó bántalmazási formákat. Mintha egy archaikus íratlan szabály határozná meg ennek az előfordulását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!