hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Okos technológia
Intelligens öltözetek

2016. 09. 04.
Az okos mobiltelefonok mellett egyre többféle, nagy népszerűségnek örvendő intelligens eszköz jelenik meg a boltokban. A felvehető intelligens ruhadarabok külön iparágat jelentenek már az okostárgyak világában. Közkedveltségüket növeli, hogy nem okoz kihívást az elhelyezésük, használatuk, lévén, hogy csak fel kell venni, vagy karra kell csatolni, és már készen is állnak a „bevetésre”.

A Ralph Lauren az ezüst­szálakkal átszőtt, úgynevezett PoloTech póló megalkotásával elérhetővé tett egy olyan ruhadarabot a sportolók számára, amely figyeli a viselőjének szívverését, légzésének intenzitását és annak ütemét. Emellett az elégetett kalóriát és a megtett távolságot is kiszámolja. A rendelkezésre álló adatokat Bluetooth-on keresztül elküldi egy okostelefon (Apple) applikációra, ahol megtekinthetővé válnak az információk. A ruhadarabot megvásárlóknak közel 300 dollárt (körülbelül 80 ezer forintot) kell fizetniük az edzőpólóért.

Az egyik San Diegó-i egyetemen olyan ruházat megalkotásán dolgoznak a mérnökök, amelyben időjárástól, hőmérséklettől függetlenül mindig jól érzi magát a viselője. Az új találmány piacra kerülése igazi mérföldkő lenne sok szempontból, hiszen a speciális anyagból készült ruházatnak köszönhetően a fűtés-hűtés költségeit jelentős mértékben lehetne csökkenteni.

A témában nyilatkozó, egyben a projektet vezető Joseph Wang szerint, ahogy egy autóban lehet célirányosan fűteni, például ülésfűtéssel, úgy egy ingatlanban is lehetőség van a hőmérséklet-szabályozás költségeit csökkenteni, irányított megoldással. Ha egy helyiségben egy-két személy tartózkodik, felesleges a teljes teret fűteni, hűteni. Az intelligens ruha a viselője bőrhőmérsékletét 33,8 fokon tartja, alkalmazkodva a külső hőmérsékleti változásokhoz. A kutatócsoport azon dolgozik, hogy az okosruha kinézetben a hétköznapi öltözethez hasonló, könnyen tisztítható, rugalmas legyen. A megvalósítás módja és időpontja azonban egyelőre a jövő titka.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!