hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Becsületgyilkosságok” Pakisztánban
Amikor az erőszak és az árulás lesz törvénnyé

2016. 09. 02.
Vizsgálati fogságban tartják a pakisztáni hatóságok Samia Shahid volt férjét és apját, akik a vád szerint úgynevezett becsületgyilkosság keretén belül megölték a 28 éves kozmetikust. Az ügyet szeptember első hetében tárgyalják a kelet-pakisztáni Dzselumban.

Az angliai Bradfordban élő Samia Shahid júliusban utazott szülőföldjére, ahol a Pandzsáb tartományban tett rokoni látogatás közben életét vesztette. A család eredeti hivatalos álláspontja szerint szívroham okozta a nő halálát, azonban Shahid második férje, Syed Mukhtar ezt nem fogadta el, állítása szerint ugyanis a fiatal nő egészséges volt utazása előtt. Mukhtar szerint felesége családja ellenezte lányuk válását előző férjétől, valamint az azt követő házasságát Mukhtarral. A helyi rendőrség közleménye szerint a volt férj, Chaudhry Muhammad Shakil bevallotta, hogy megfojtotta Shahidot egy sállal.
Abubakar Khuda Bakhsh, főfelügyelő-helyettes a Reuters hírügynökségnek elmondta, Shakilt gyilkossággal vádolják, és Shahid apja is vád alá kerül bűnrészesség miatt, azonban még tart a nyomozás az ügyben. Az apa tagadja, hogy része volt a gyilkosságban.
Az ügyre irányuló nemzetközi médiafigyelem szakértők szerint elsősorban annak köszönhető, hogy az eset előtt napokkal esett áldozatul a becsületgyilkossági tradíciónak Quandeel Baloch pakisztáni médiaszemélyiség. A közösségi médiában híressé váló Baloch önmagát független nőként határozta meg, és a nyugati kultúrát követve kritizálta országa társadalmi konvencióit, különös tekintettel a nők helyzetére. Balochot családja tizenhét évesen adta férjhez egy nála jóval idősebb férfihoz, aki bántalmazta. Amikor elhagyta a férfit, a családja megvont tőle minden támogatást, ezért egy női menhelyben lakott. Több munkahelyen dolgozott, hogy finanszírozni tudja saját iskoláztatását, beleértve a gimnáziumi és a főiskolai tanulmányait is. Ezután anyagilag segítette családját, és házat vásárolt nekik, ahol július 16-án bátyja, Wasseem Azeem bekábítószerezte és megfojtotta. Azeem letartóztatását követően bejelentette, hogy a családja becsületének védelmében ölte meg testvérét, azért, mert szerinte „a lányok csak azért születnek, hogy otthon maradjanak”.
Az elmúlt hét során még két eset került nyilvánosságra Pakisztánban, ahol úgymond a család becsületének védelmével indokolják tettüket a vádlottak. Tahira Jaferyt apja és nagybátyjai megmérgezték férjével együtt, miután augusztus első hetében megszöktek, és saját szabad akaratukból kötöttek házasságot. A férfi a múlt héten meghalt, azonban felesége túlélte a gyilkossági kísérletet, és jelenleg a férfi családjánál él rendőri védelem alatt.
Az orvosok tanácsára Jaferyt nem tájékoztatták férje haláláról a hét eleji bírósági tanúságtételét követően sem.
Karacsiban egy férfi beismerte, hogy megölte második feleségét egy vitájuk során. A férfi állítása szerint a feleségének kapcsolata volt egy másik férfival, és bevallotta, hogy elvágta a nő torkát, majd kijelentette: „Nem szégyellem, amit tettem.” A férfit a beszámolók szerint a nő sikolyaira összeverődő tömeg összeverte. A helyi rendőrség illetékese a médiának elmondta, hogy a férfi korábban már ült börtönben, miután tizenöt évvel ezelőtt megölte az előző feleségét, a mostanihoz hasonló indoklással.
Az esetre napokkal azután került sor, hogy a pakisztáni Emberi Jogi Bizottság kiadott egy jelentést, amely szerint tavaly 1096 nő esett áldozatul úgynevezett becsületgyilkosságoknak. (Ez a szám 2013-ban 869 volt, 2014-ben pedig már meghaladta az ezret.)
A Közel-Keleten és ázsiai muzulmán országokban bevett gyakorlatként alkalmazott becsületgyilkosságokra akkor kerül sor, amikor az áldozat családja szerint az illető olyat tett, amivel szégyent hozott a családra. Lányok esetében ilyen indok lehet, ha férfiakkal társalognak, megszöktetik őket, vagy valamilyen módon megsértik a nők erkölcsös viselkedésére vonatkozó hagyományos muszlim normákat.
Gyakori oka a becsületgyilkosságoknak a szabad házastárs-választás is, vagy ha egy lányt megerőszakolnak (egészen elképesztő módon ilyenkor nem a szexuális erőszak elkövetője, hanem az áldozat lesz a saját férfi családtagjai által elkövetett becsületgyilkosság célpontja). A gyilkosok ilyenkor enyhe büntetést kapnak, vagy teljesen mentesülnek a tett alól, amennyiben tettük a Korán alapján indokolható. Pakisztánban a törvények szerint a gyilkosságok áldozatainak családtagjai kegyelmet adhatnak az elkövetőnek. A becsületgyilkosságok esetében az elkövetők általában családtagok (fivér, apa, fiú, férj, nagybáty stb.), így az áldozat megölése büntetlenül maradhat, a megbocsátás jogán. Azonban jelentős változást jelenthet, hogy az elmúlt napokban az illetékes pakisztáni hatóságok államellenes bűncselekménynek nyilvánították Quandeel Baloch megölését, és nem engedélyezik, hogy a család kegyelmet adjon a fiuknak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!