hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Földrengés Olaszországban
Kétszáznál is több áldozat

2016. 08. 25.
Erős földrengés rázta meg Közép-Olaszországot szerda hajnalban. Lapzártánkkor úgy tudni: a katasztrófában több mint kétszázan életüket vesztették, és több mint száz embert eltűntként tartanak nyilván.

A természeti csapás Umbria, Lazio és Marche régiókban okozott károkat, s az egyik legnagyobb pusztítást a Marche régióbeli Arquata del Tronto településen végezte, ahonnan már napközben tucatnyi halottról és 20 sérültről érkezett jelentés. Hat halálos áldozatot jegyeztek fel a Lazio régióbeli Accumoliban és további ötöt Amatricében. Az utóbbi kisváros polgármestere, Sergio Pirozzi drámának nevezte a településen történteket, és a SkyTG24 olasz hírtelevíziónak sírva nyilatkozott arról, hogy a település fele „nincsen többé”.

A több mint 2600 lakosú város történelmi központjában jelentős károk keletkeztek, az utcák járhatatlanok a teljesen romokba dőlt házak és a törmelékek miatt, a romok alól mentik ki az embereket, helyi jelentések szerint az épületek maradványai alól segélykiáltásokat hallani. A SkyTG24 helyi tudósítója szerint Amatricében a terméskőből épített régi épületek szabályosan „szétrobbantak” a rezgésekben, s a várost porfelhő fedi be. A megrémült lakosok hajnalban rohantak ki az utcára, és a legtöbben azóta is ott vannak. Aki tehette, gépkocsijába költözött be.

Délelőtt sokan a későn indult mentés miatt panaszkodtak, a helyiek – nem törődve a hatóságok által lezárt utcákkal – saját maguk puszta kézzel igyekeztek a romok alá szorult embereket menteni. Több kisebb település polgármestere telefonon azt jelentette, hogy az épületek jelentős része megsemmisült.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!