hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerika „buffettizálódása”
Ki jár jól vele?

2016. 08. 25.
Valószínűleg mindenki hallott már Warren Buffettről, a világ legnagyobb és legsikeresebb tőzsdegurujáról, aki már – úgy tűnik – mindent elért, amit egy üzletember elérhet. Buffett életpályája maga a nagybetűs sikertörténet, gyakorlatilag amihez hozzányúl, az arannyá válik. Nem véletlen, hogy befektetők tízezrei figyelik árgus szemekkel minden lépését, hogy ellessék a befektetési politikáját, és hasonlóan nagyot szakítsanak. A The Economist legújabb elemzése viszont rámutat: ha a befektetők még hasznot is húznak a Buffett-féle módszerek leutánzásából, egyvalaki biztosan rosszul jár, és az nem más, mint az amerikai gazdaság.

Warren Buffett gazdasági tevékenységein túl mindig is igyekezett kivenni a részét a politikából is, az amerikai paletta mindkét oldalán – kezdi elemzését az idézett cikk. 1980-ban például egy hétvége erejéig Ronald Reagan golfpartnere volt, 2003-ban pedig Arnold Schwarzeneggert támogatta a kaliforniai kormányzóválasztáson. 2008-ban mind McCain, mind Obama tettek arra utalást, hogy szívesen látnák Buffettet a kormányukban mint pénzügyminisztert.

Amerika leghíresebb befektetője idén sem maradt távol a politikától, sőt, minden eddiginél nagyobb intenzitással vetette bele magát a közéletbe: a 85 éves, baloldali érzelmű tőzsdeguru augusztus elsején Omahában Hillary Clintonnal állt egy színpadon, ahol Donald Trump személyét és üzleti befektetéseit illette súlyos kritikával.  A The Economist meglátása szerint az utóbbi időben nemcsak Buffett aktivitása nőtt meg, hanem szemmel láthatóan a politikai befolyása is. Ez nem is csoda, hiszen jelenleg a világ harmadik leggazdagabb embere, akinek a Berkshire Hathaway nevű konglomerátuma idén már 363 milliárd dollárt ér, ezzel pedig a világ hatodik legértékesebb cégévé vált.

Személyes vagyona alapján Buffett körülbelül hússzor gazdagabb, mint Donald Trump, ráadásul a népszerű­sége is egyre növekszik: idén áprilisban 40 ezer ember jött el a híres Berkshire-i éves befektetői „dzsemborijára”, míg két évtizeddel ezelőtt mindössze 5 ezren tették tiszteletüket. Az amerikaiak szemében Steve Jobs halála óta Buffett maradt az egyetlen magányos hős, aki a nulláról indult, és önerőből volt képes hatalmas üzleteket összehozni. Ő testesíti meg mindenki fejében a nosztalgikus, régimódi és igazságosabb kapitalizmust.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!