hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az elnökválasztás az amerikai médiában
Elfogultan

2016. 08. 25.
„Lehet, hogy Donald Trump helyre tudja hozni a kampányhibáit, lehet, hogy nem. Lehet, hogy Hillary Clinton elnök lesz, lehet, hogy nem. De közben valami olyan zajlik, ami szinte ugyanilyen fontos: a szemünk előtt omlik össze az eddig ismert amerikai média” - írja nagy feltűnést keltett publicisztikájában a Fox News televíziós csatorna kommentátora, Michael Goodwin. A New York Postban megjelent írás szerint a nagy amerikai televíziós hálózatok és a főáramú újságok a szakma eddig etalonnak tekintett szabályait felrúgva tudósítanak a 2016-os elnökválasztásról. De nem csak a hagyományos média elfogult: a Google úgy állította be a keresőprogramját, hogy ne kerülhessenek a felhasználók elé a Hillary Clintonnal kapcsolatos „összeesküvési elméletek”.

Az elmúlt évtized egyik legtöbbet használt politológiai fogalma lett az irányított demokrácia, köszönhetően a Vlagyimir Putyin által kialakított sajátos orosz rendszernek. A formálisan a demokrácia kereteit megtartó berendezkedés a valóságban szűkíti a választási lehetőségek számát, így a polgárok szabad döntéseiket az állam által meghatározott keretek között hozhatják meg. Minimális a lehetősége annak, hogy az irányított demokráciában váratlan fordulat álljon be, mert a régi mondás szerint „szabad országban szabad ember azt teszi, ami szabad”. Az így hatalomra került elit aztán a választók felhatalmazásával lényegében kontroll nélkül gyakorolja az akaratát. Az irányított demokrácia természetesen a médiát is igyekszik áramvonalasítani annak érdekében, hogy a közvélemény minél könnyebben felismerhesse azt, hogy mi is a helyes döntés.

Ma úgy gondoljuk, hogy ezeket az eszközöket leginkább Oroszországban, Törökországban, vagy éppen Magyarországon használják. Nincs hét, hogy ne jelennének meg cikkek a nyugati sajtóban (és a rájuk szorosan figyelő hazai médiumokban) a „putyinista média” nemzetközi terjeszkedéséről. Legutóbb a Financial Times írt részletes cikket a magyarországi sajtószabadság helyzetéről, Orbán fokozza a szorítást a magyar médián címmel.

A kelet-európaiakban a diktatúra idején az a kép alakult ki, hogy a vasfüggöny túloldalán a sajtó korlátozás nélkül megírja a valóságot, és a jól informált közvélemény szabadon alakíthatja ki a tények alapján a maga véleményét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!