hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tanévkezdés, kérdőjelekkel

2016. 08. 25.
Nemsokára kezdődik a tanév, s még nem világos, mit szűrt le a kormány a tavaszi eseményekből. „A három legkomolyabb kritika a diákok terhelését, az intézményvezetői jogköröket és a működtetői viszonyokat érte. Mindhárom kérdésben nagyot léptünk előre” – vélekedett júliusban Palkovics László. A tiltakozók szerint viszont csak részletkérdésekben engedett a kormány. Ugyanakkor nőnek az iskolakezdés költségei: az idei ősz gyerekenként 84 ezer forintos átlagkiadást jelent a családoknak.

„Sokkal könnyebb ma az iskolakezdés a magyar családoknak a kormány intézkedései révén, mint hat évvel ezelőtt” – nyilatkozta az MTI-nek hétfőn Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára. Rétvári ennek alátámasztására az ingyenes tankönyvektől és ingyenes étkeztetéstől kezdve a családi adókedvezményen át az élelmiszerek áfacsökkentéséig bezárólag sokféle intézkedést felsorakoztatott.

A GfK-nak a Budapest Bank megbízásából elvégzett friss kutatása szerint viszont továbbra is jelentős anyagi terhet jelent a családok számára az iskolakezdés, mivel ez átlagosan 84 ezer forintba kerül gyermekenként, ami 2014-hez képest közel 12 ezer forintos emelkedés. Általános iskolásoknál az ősz 73 ezer, középiskolásoknál 90 ezer, felsőoktatásban tanulóknál 166 ezer forintba kerül. A számvetésben benne vannak a taneszközök, tankönyvek, informatikai eszközök, tandíj, cipő, ruha, közlekedés, sportszer, különóra, lakhatás (albérlet) átlagos költségei is.

Ami a tankönyveket illeti, a KELLO már augusztus elsejétől elkezdte a kiszállítást az iskolákba, vélhetően azért, hogy ne ismétlődjenek meg az elmúlt évek késlekedései és hiányosságai körüli botrányok. Galló Istvánné, a PSZ elnöke a Civil Rádiónak minap úgy nyilatkozott: azt még nem tudni, hogy a sokat bírált kísérleti tankönyvek szükséges korrekciói megtörténtek-e. Az OFI májusi felmérésének eredménye szerint a pedagógusoknak átlagosan mindössze 22 százaléka mondta azt, hogy jövőre is szívesen tanítana a kísérleti könyvekből, 55 százalékuk azok átdolgozását szabta feltételül, míg 22 százalék egyáltalán nem használná többé azokat. A tiltakozók egyik legfőbb követelését, a tankönyvválasztás szabadságának visszaállítását kategorikusan visszautasította a kormány.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!