hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2016. 11. 18. (XX/46) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Formálódik a Trump-csapat

Mike Pence megválasztott alelnök vezeti azt az elnöki stábot, amelynek feladata, hogy kiválassza a jelölteket Donald Trump kabinetjébe. Az amerikai gyakorlat szerint az elnök nemcsak a kormánya tagjait nevezi ki, hanem közel 4000 poszt betöltéséről dönt. Ehhez mindössze 10 hét áll a rendelkezésére a január 20-ai elnöki beiktatásig, így nagy mértékben felértékelődik az alelnök szerepe, aki egyébként Chris Christie volt kormányzó helyét vette át. Neki azért kellett visszalépnie a jelölőbizottság éléről, mert két közeli munkatársa ellen korrupciós gyanúval eljárást indítottak.

Ópium a senki földjéről

Rekordmennyiségű az idei ópiumtermés Afganisztánban az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) jelentése szerint. Miközben a drogfüggők száma nemcsak az országban, hanem az Egyesült Államokban is egyre növekszik, az illegális kábítószer-ültetvények felszámolását többek között a tálibok és az Iszlám Állam tevékenységéből fakadó biztonsági problémák, valamint a csökkenő nemzetközi támogatás is akadályozza.

Magángépek, közutak

Nem csak itthon okozott kellemetlenségeket közszereplők magán-helikopter használata; úgy tűnik, az uniós biztosok között is akad, aki szívesen veszi igénybe üzletemberek magánrepülőgépét. Günther Oettinger, akit hamarosan az EU költségvetési biztosának neveznek ki, egy oroszbarát német üzletember magángépén utazott Magyarországra, amit hivatalos nyilatkozataiban egyáltalán nem tart aggályosnak.

Új orientáció Moldáviában

Nagy késéssel és hűvös hangnemben reagált a bukaresti vezetés arra, hogy a „másik román nyelvű államként” emlegetett Moldáviában az oroszbarát Igor Dodon nyert az elnökválasztáson az európai elkötelezettségű Maia Sanduval szemben. Klaus Iohannis román államfő „tudomásul vette” a voksolás eredményét, és a tisztségével járó felelősségére figyelmeztette az új moldáviai elnököt anélkül, hogy nevén nevezte volna őt, vagy gratulált volna győzel-méhez. A román államfő kifejezte meggyőződését, hogy Moldovának csak az európai közeledés folytatása hozhat hosszú távon jólétet.

Trump európai visszhangja

Monumentális kihívásnak nevezte az amerikai elnökválasztás eredményét Stewart M. Patrick, a Külkapcsolatok Tanácsa Nemzetközi Szervezetek és Globális Kormányzás programjának igazgatója, nemcsak Trump személye, hanem az antiglobalista mozgalom erősödése miatt is. A kifejezés azért is találó, mert a nemzetközi közösség részéről érkezett reakciók pánikot, zavart és tanácstalanságot tükröztek. A legtöbb vezető és szervezet egyáltalán nem készült B tervvel Hillary Clinton vereségének, és ezzel együtt a jelenlegi berendezkedés esetleges megváltozásának eshetőségére.

Belföld

Béremelés előtt

Országos szinten és a legtöbb ágazatban komoly munkaerőhiány alakult ki, már a szakképzettséget nem igénylő területeken is. Feltehetően ez is az oka annak, hogy a kormány jelentősebb emelést tervez a minimálbért és a garantált bérminimumot illetően – habár ezt nem kényszerlépésként, hanem a gazdasági stabilitással járó, amolyan jóléti intézkedésként igyekszik kommunikálni. Szakértők szerint bár üdvözlendő lépésről van szó, a versenyképesség növeléséhez, a leszakadó régiók felemelkedéséhez ez önmagában nem lesz elegendő.

Újból kitört a Hosszú–Gyárfás háború

Lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás úszószövetségi elnököt Hosszú Katinka. Rio háromszoros olimpiai bajnoka a magyar úszásra legártalmasabb tényezőnek nevezte Gyárfást, aki szerinte ígéretekkel és megfélemlítéssel tart sakkban ver­seny­zőket és teljes klubokat. Az elnök nem mond le, és tippje sincs arra, mi áll Hosszú támadásának hátterében. Forrásaink szerint azonban szakmai körökben köztudott, miként irányítják a magyar úszósportot.

Lesznek-e a jövőben férfiak?

„Kapcsoljátok ki a pornót, vessétek be az ágyatokat, sportoljatok, osszátok be jól az időtöket, ne nevezzétek k***knak a lányokat, és menjetek el szavazni!” - Ezzel a provokatív felszólítással zárta Philip Zimbardo, a Stanfordi Egyetem professzora nagy sikerű Nincs kapcsolat – Hová lettek a férfiak? (Man (Dis)connected)  című könyvét. Az Y és Z generációs férfiakat jellemző hanyatlás okairól és következményeiről tartott teltházas előadást a Jövőképp Fiatalok Magyarországért Egyesület a BME-n, ahol Tari Annamária klinikai pszichológus, pszichoterapeuta, Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus és Kozma Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta tartottak konstruktív kerekasztal-beszélgetést, és válaszoltak a nagy számban érkező nézői kérdésekre.

HÁTTÉR

Segítség, győztünk! –Trump programja

„Fekete hattyú elnök”: ezzel a címmel készített összeállítást a Politico vezető amerikai elemzőkkel arról, hogy mire számítanak Donald Trump elnöksége alatt, mi lehet a legjobb és a legrosszabb forgatókönyv a következő négy évre. A válaszok a nyilatkozók politikai világképe szerint szóródnak, de így is érdekes képet mutatnak arról, hogyan igyekszik értelmezni az amerikai értelmiségi elit a november 8-ai földrengést.

Csatatér Floridában

Az egész amerikai választási folyamat legforróbb pontja lett Florida, ahol nagy meglepetésre Donald Trump kerekedett felül. A váratlan fordulatban biztosan szerepet játszott a helyi keresztények aktivitása és elszántsága. Egy Pensacolában élő magyar házaspár, Nagy-Perge Zoltán és felesége, Márta beszámolója következik.

Svájci orvos, magyar szívvel

Orvosként irigylésre méltó karriert futott be Svájcban. A nevéhez fűződik egy speciális ultrahangos módszer kifejlesztése, amellyel időben felismerhető – és ilyen módon rutineljárással korrigálható – az újszülöttek csípőproblémája; tankönyvet írt, sőt, saját intézetet alapított. Dr. Beat Dubs mégis a magyar Alföldön talált igazán otthonra. Szerinte mi, magyarok nem is nagyon értjük, hogy milyen értékeink vannak, és mennyivel jobb itt élni, mint a stresszes, panaszkodó és drága Svájcban. Ezzel együtt azt is elmondja, hogy mi az, amin szerinte változtatnunk kellene, bár a kritika helyett inkább dolgozik: 67 évesen heti két napon keresztül rendel a szegedi klinikán. Teljesen ingyen.

Trump vitéz és a Sárkány

Nyugodtan kijelenthetem, hogy én még így amerikai elnökválasztási győzelemnek soha nem örültem. Az egész olyan mesébe illő: az esélytelen vitéz győzelmet arat az Ezerfejű Liberális Sárkány felett, hatalmas ellenszélben, dacolva a sárkánymédia megannyi ravasz fondorlatával. Valami hasonló történt most, ezért az elemi erejű öröm. Ami csak másodsorban szól Trumpnak önmagának, elsősorban a Sárkány veresége ad okot örömre (mert persze csak csatát nyertünk, a háború még folytatódni fog).

Eldönheti-e a választást a Facebook?

Az amerikai választások után és a két 2017-es német választás előtt újabb lendületet vett a már hosszú ideje eredménytelenül zajló vita arról, hogy a közösségi média vajon el tud-e, illetve el akar-e dönteni ilyen jellegű politikai kérdéseket. A Facebook vezetősége állítja, hogy semlegesek kívánnak maradni, ám kérdés, hogy ezen ígéretben való bizalom a jövőben elegendő védelem lesz-e a polgárok számára. Ugyanis a reklámbevételekből élő techgigászok a civil felhasználók mellett immár a politikusokat is kiemelt célcsoportnak tekintik.

Az anya, a baba és az ősbizalom

A korai kötődésnek meghatározó jelentősége van az emberek éle­­­tében, szorosan összefügg a kóros bizalmatlansággal, a párkapcsolatok bomlékonyságával és a rossz munkahelyi viszonyokkal is. A Hungarostudy 2013 kutatás eredménye szerint a magyar felnőttek mindössze 31 százaléka képes a biztonságos kötődésre. Ennek okairól, következményeiről, orvoslásáról, illetve a jövő generáció kilátásairól kérdeztük Csóka Szilviát, a Semmelweis Egyetem magatartáskutatóját.

Erdély érzékeny kincsei

Ha Erdély félreeső részein járunk, még viszonylag gyakran találkozhatunk bivalyfogattal. Sok évvel ezelőtt első alkalommal Nagyenyed után, Szentgyörgy felé haladva láttunk ilyen közlekedési eszközt: egy cifrafőkötős idős asszony vezette óriási szénásszekér, két bivallyal, fenséges lassúsággal jött szembe velünk. Nem sokkal később újra találkoztunk a fogattal: az út menti patakban hűsöltek, a szekér félig a vízbe fordítva, a széna nagy része pedig a parton. A néni az urával perelt, de nem volt mit tenni, a bivaly ugyanis makacs állat, ha önállósítja magát, akkor várni kell. Ezek a mesebeli állatok lassan eltűnnek Erdélyből – ám néhányan összefogtak, hogy ez ne történhessen meg.

Egymásnak esnek?

A kínai–amerikai kereskedelmi kapcsolat kétségkívül a világ legfontosabb és legjelentősebb üzleti viszonya, ami ugyanakkor már évek óta politikai támadások kereszttüzében áll. Miután a frissen megválasztott amerikai elnök, Donald Trump kampányának egyik központi elemét képezte a kereskedelmi protekcionizmus hangsúlyozása, most mindenki arra kíváncsi, hogyan változik a „kínai kapcsolat” a következő kurzusban. Egy biztos: a változás elkerülhetetlen.

KÁVÉSZÜNET

Nyelvében él…

Tudta a Kedves Olvasó, hogy a világ egyik első szinkrontolmácsa is magyar volt? Az először kémiából és fizikából doktoráló Lomb Kató későbbi pályafutása során összesen 16 nyelvet sajátított el, noha fiatalkorában tanárai rásütötték a bélyeget: nincs tehetsége az idegen nyelvekhez…

„A magyar embör legjobb barátja”

A magyar tárca- és novellairodalom egyik kiemelkedő alakja, akinél a novella – sok magyar íróval ellentétben – nem melléktermék, hanem elsődleges műfaj. Irományaiban elsőként szakított a parasztromantikával, mégis csodálatosak a képei: olykor szívszorítóak, máskor humorosak, ugyanakkor ízes a nyelvhasználata, páratlan a stílusa. Nem politizáló író, de szempontjai szociálisak: élvezetesen mondja el az élet nagy igazságait. Bár gazdag életutat hagyott maga mögött, nevét mintha feledné korunk: ritkán találkozhatunk műveivel a könyvesboltok polcain, pedig azok oly kivételesek. Igaz, sokat idézték és adták ki újra műveit, ám igazán megérteni őt csak keveseknek adatott meg. Írói öröksége meghatározó kincse a 20. századi magyar irodalomnak.

Gyógyító diéták vagy úri huncutságok?

„Laktózos, fruktózos, gluténérzékeny a gyerekem – halljuk manapság sokaktól –, mit tegyek?” Feje tetejére kell-e állítani a konyhát ahhoz, hogy kiüldözzük az utolsó szem glutént is? Mit mondjak a gyereknek, ha nem eheti meg azt az édes és finom ennivalót, amit az apukája jóízűen elfogyaszt? Vagy ha esetleg érzékenysége okán kimarad az ovis szülinapi tortázásból?

Jobb későn, mint soha

Sok autótulajdonos az első hó leesésekor kap észbe, hogy elérkezett az idő a jármű téliesítésére. Pedig az őszi–téli időszak beálltával a rövidebb nappaloknak köszönhetően többet kell sötétben autózni, a hideg idő hatására pedig nehezebben indulhat az autó, rosszabbak a látási viszonyok, vizesek, csúszósak az utak. Összességében meglehetősen sok környezeti tényező nehezíti az autózást. A biztonságos, zavartalan téli közlekedés és a gépjármű állagmegóvása érdekében célszerű felkészíteni az autót a zord időjárásra.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!