hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„A magyar embör legjobb barátja”
150 éve született Tömörkény István

2016. 11. 28.
A magyar tárca- és novellairodalom egyik kiemelkedő alakja, akinél a novella – sok magyar íróval ellentétben – nem melléktermék, hanem elsődleges műfaj. Irományaiban elsőként szakított a parasztromantikával, mégis csodálatosak a képei: olykor szívszorítóak, máskor humorosak, ugyanakkor ízes a nyelvhasználata, páratlan a stílusa. Nem politizáló író, de szempontjai szociálisak: élvezetesen mondja el az élet nagy igazságait. Bár gazdag életutat hagyott maga mögött, nevét mintha feledné korunk: ritkán találkozhatunk műveivel a könyvesboltok polcain, pedig azok oly kivételesek. Igaz, sokat idézték és adták ki újra műveit, ám igazán megérteni őt csak keveseknek adatott meg. Írói öröksége meghatározó kincse a 20. századi magyar irodalomnak.

A ceglédi vasútállomáson látta meg a napvilágot – ahol apja vendéglőt bérelt – 1866. december 21-én, Steingassner István néven. Édesapja az osztrák származású Steingassner József, édesanyja pedig Ströbl Mária volt. István a hat gyermek közül a legkisebb volt a sorban. Élménydús gyermekkora volt a resti környékén, majd tanulmányait a szegedi piaristáknál kezdte, és a makói református gimnáziumban folytatta. Tizenhat évesen munka után kellett néznie, mert a család – miután kezességet vállalt egy eladósodott rokonért – anyagilag tönkrement. 1882-ben gyógyszerészgyakornok lett, és elvégezte az okleveles gyógyszerész tanfolyamot. Szegeden, később pedig Kisteleken dolgozott patikusként.

Patikusból újságíró

Hivatásával azonban nehezen barátkozott meg irodalmi beállítottsága miatt. Egyike volt „azoknak a magukba-vonuló suhancoknak, akikből okvetlenül pap lesz, vagy egyéb nagyon okos ember, mert mindig könyv van a kezükben”. Függetlenségre vágyott: rokoni segítséggel a Szegedi Híradóhoz szegődött újság­írónak 1884-ben. 1886-tól már a lap állandó munkatársa. Ekkor változtatta vezetéknevét Tömörkényre, ugyanis a dualizmusbeli Magyarországon idegen névvel nem lehetett a köz­­életben részt venni, pláne publikálni. Bár munkája nem nyújtott biztos polgári megélhetést, írói tehetségének kibontakoztatására kiválóan alkalmas volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!