hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Segítség, győztünk! –Trump programja
Ezt várják Donald Trumptól az amerikai elemzők

2016. 11. 17.
„Fekete hattyú elnök”: ezzel a címmel készített összeállítást a Politico vezető amerikai elemzőkkel arról, hogy mire számítanak Donald Trump elnöksége alatt, mi lehet a legjobb és a legrosszabb forgatókönyv a következő négy évre. A válaszok a nyilatkozók politikai világképe szerint szóródnak, de így is érdekes képet mutatnak arról, hogyan igyekszik értelmezni az amerikai értelmiségi elit a november 8-ai földrengést.

„Fekete hattyú”: a látszat ellenére ez nem egy balettelőadás címe, hanem politológiai szakkifejezés. A fogalom olyan eseményekre vonatkozik, amelyek statisztikailag valószínűtlenek, csak utólag értelmezhetőek és ismeretlen, eddig nem vizsgált következményekkel járhatnak. A Politico szerint ilyen esemény volt Donald Trump elnökké választása, akit 18 hónappal ezelőtt senki nem ismert politikusként, 10 hét múlva azonban az Egyesült Államok elnökeként és az amerikai hadsereg főparancsnokaként a világ legbefolyásosabb vezetőjévé válik.

Mire számíthatunk a Trump-elnökség alatt? – ezt a kérdést tette fel az online magazin több mint egy tucat vezető amerikai elemzőnek, akiket arra kértek, hogy vázolják fel a szerintük elképzelhető legjobb/legrosszabb forgatókönyveket. Nézzünk néhányat a válaszok közül:

Francis Fukuyama politológus, a liberális demokráciák világméretű elterjedését ígérő, Történelem vége és az utolsó ember című könyv szerzője:

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!