hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egymásnak esnek?
A kínai–amerikai kereskedelmi kapcsolat jövője

2016. 11. 28.
A kínai–amerikai kereskedelmi kapcsolat kétségkívül a világ legfontosabb és legjelentősebb üzleti viszonya, ami ugyanakkor már évek óta politikai támadások kereszttüzében áll. Miután a frissen megválasztott amerikai elnök, Donald Trump kampányának egyik központi elemét képezte a kereskedelmi protekcionizmus hangsúlyozása, most mindenki arra kíváncsi, hogyan változik a „kínai kapcsolat” a következő kurzusban. Egy biztos: a változás elkerülhetetlen.

Donald Trump ugyanis többször is egyértelművé tette: szándéka, hogy újratárgyalja a jelenleg érvényben lévő kereskedelmi megállapodásokat, továbbá egyoldalú importvámot vetne ki a külföldről bejövő termékekre. Kína esetében pedig elképesztően magas, 45 százalékos vámtarifát állítana a távol-keleti import elé.

Számos elemző szerint pont a védővámok hangsúlyozása vezetett a győzelméhez is. Több keleti „billegő” államot azért tudott megnyerni – állítják –, mert ezeket az ipari térségeket érintette a legsúlyosabban a szabad piac kialakulása és a kínai termékek térnyerése. Az évek során rengeteg olyan amerikai veszítette el a munkahelyét, akik ezen a területen a feldolgozóiparban dolgoztak, vagy éppen kétkezi munkát végeztek. Észak-Karolinában például a ’90-es évek elején a bútorgyártás húzóágazatnak számított. Ám ahogy a Kínával való kereskedelem volumene növekedni kezdett, a gyárak kénytelenek voltak a dolgozóik többségét elbocsátani, vagy teljesen beszüntetni a termelést. A munkanélküliség a duplájára emelkedett a térségben, a kínai bútorimport összege pedig 2000-től 2015-ig 4,4 milliárdról 20,4 milliárd dollárra ugrott.

Az amerikai iparban dolgozók száma 1998 és 2015 között a harmadával csökkent, ami a gyárak bezárása mellett annak is köszönhető, hogy rengeteg vállalat telepítette ki feldolgozó­üzemét Kínába vagy más távol-keleti országba az olcsóbb munkaerő miatt. Az évek alatt leépülő amerikai ipar egyre csak fokozta a dühöt és az elkeseredettséget, Barack Obama kormánya pedig nem tudott valódi perspektívát nyújtani az évek óta létbizonytalanságban tengődő munkástömegeknek.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!