hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Béremelés előtt
Nyomás alatt a munkaerőpiac

2016. 11. 17.
Országos szinten és a legtöbb ágazatban komoly munkaerőhiány alakult ki, már a szakképzettséget nem igénylő területeken is. Feltehetően ez is az oka annak, hogy a kormány jelentősebb emelést tervez a minimálbért és a garantált bérminimumot illetően – habár ezt nem kényszerlépésként, hanem a gazdasági stabilitással járó, amolyan jóléti intézkedésként igyekszik kommunikálni. Szakértők szerint bár üdvözlendő lépésről van szó, a versenyképesség növeléséhez, a leszakadó régiók felemelkedéséhez ez önmagában nem lesz elegendő.

Jövőre a minimálbér 25, a garantált bérminimum (a szakmunkás minimálbér) értéke 25 százalékkal emelkedhet, 2018-ban a minimálbér további 8, a garantált bérminimum 12 százalékkal növekedhet – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Szavai alapján a bruttó minimálbér összege a jelenlegi 111 000 forintról 127 650 forintra, a garantált bérminimum pedig bruttó 161 250 forintra nőhet jövőre.

„Hatéves ciklusban a béremelések mértéke reálérteken akár a 40 százalékot is elérheti, ennek természetesen a gazdaság teljesítőképességét nem szabad veszélyeztetnie” – ismertette a terveket a miniszter.

A kormány azt is javasolja, hogy 2017-ben 4, 2018-ban további 2 százalékponttal csökkenjen a munkáltatók járulékterhe. 2019-től 4 éven keresztül pedig újabb 2-2 százalékponttal csökkenne a szociális hozzájárulás, amennyiben a reálbérek emelkedése eléri az évi 6 százalékot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!