hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyógyító diéták vagy úri huncutságok?
Amit tudni érdemes az ételintoleranciáról

2016. 11. 28.
„Laktózos, fruktózos, gluténérzékeny a gyerekem – halljuk manapság sokaktól –, mit tegyek?” Feje tetejére kell-e állítani a konyhát ahhoz, hogy kiüldözzük az utolsó szem glutént is? Mit mondjak a gyereknek, ha nem eheti meg azt az édes és finom ennivalót, amit az apukája jóízűen elfogyaszt? Vagy ha esetleg érzékenysége okán kimarad az ovis szülinapi tortázásból?

Az ételintoleranciákkal foglalkozó tudomány-ág viszonylag fiatal múltra tekint vissza, de gyors fejlődést mutat, így érdemes követni az újabbnál újabb információkat. A hétköznapi konyhatündér szerep általában az anyukákat illeti meg, ezért gyorsan tapasztalati szakértővé kell képezniük magukat, többnyire autodidakta módon.

Nem is olyan régen még csak ételallergiásokból állt a világ. A köznyelv sokszor még most is allergiának nevezi azt, ha valaki valamilyen ételre érzékeny. Pedig az ételintolerancia és az ételallergia egyáltalán nem ugyanaz. Lényeges különbség, hogy az allergiás reakciók azonnal vagy pár órán belül jelentkeznek.

Az ételintoleranciával kapcsolatos panaszok alattomosabbak, több nap is kell, mire kifejlődik a tünet vagy tünetegyüttes. Nehezen azonosítható – embere válogatja –, hogy kinél mi a domináns panasz, ezért a pontos diagnózis türelmet igényel. A háttérben bizonyos fehérjék állnak, amelyeknek egészséges működés esetén nem kellene átjutniuk a bélfalon. Amikor viszont mégis átjutnak, akkor erre az immunrendszerünk reagál. A túl sok „elfogott” nemkívánatos anyag komplex formában elkezd vándorolni a test különböző részei felé. Ott lerakódik, majd gyulladásos folyamatot indít el.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!