hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 09.15. (XXI/37) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Okok és felelősök: nyilatkozatvihar a hurrikánok után

Pusztító történelmi rekordokat döntött az Irma hurrikán, még mielőtt elérte volna az Egyesült Államok szárazföldi területét. A Franciaország területénél is nagyobb méretű óriás szélvihar kialakulása után másfél napon át 285 km/órás sebességgel tombolt, miközben végigtarolta a karib-tengeri paradicsomi térséget, majd a félsziget legdélibb részét alkotó Florida Keys-szigeteket, miközben többször is irányt váltott. Először úgy tűnt, a hurrikán a keleti partvidéken fekvő Miamit veszi célba, de aztán inkább a nyugati oldal lakói retteghettek. Végül azonban a 3,5 milliós Tampa városa előtt Irma hirtelen megszelídült, és néhány óra alatt 4-es fokozatúról 1-es erősségűre gyengült, így a metropolisz megmenekült. A hurrikán kapcsán sokan sokféle véleményt fogalmaztak meg az okokról, fele-lősökről, de még a vihar spirituális hatásairól is.

Mit üzen Isten a viharokkal?

A viharok mindig is kérdések felvetésére sarkallták az embereket, akik gyakran spirituális erőket sejtettek a szélvész, villámok és a zuhogó eső mögött. Nem kivételek ez alól a trópusi viharok vagy hurrikánok sem. Ez utóbbi név eredete is spirituális: a „hurrikán” szó a karibi indiánok gonosz istenének a neve (Hurican) volt, és a maják is így hívták (Huracan) azt az istenüket, aki viharral és áradással pusztította az embereket.

Anti(?)fasiszták

Miközben a kisebbségek védelmét tűzték ki zászlajukra, a harcos antifasiszták a nevüket megcáfoló módon kényszerítik rá a társadalomra akaratukat. A legitim módon megválasztott kormányt megdöntenék, a konzervatív közszereplőktől elvitatják a szólásszabadságot, miközben a politikai és gazdasági elit erőszakos milíciájaként bármilyen eszközt készek bevetni a cél érdekében.

Növekvő feszültség Marosvásárhelyen

Az elmúlt években egyre több „magyar ügy” világított rá a Romániában uralkodó politikai, társadalmi, etnikai viszonyokra. Sérelmek és félelmek bonyolítják az erdélyi magyarság mindennapjait, amelyek csak erősödnek a román állam centenáriumi évfordulójához közeledve. Egyiket sem övezte azonban akkora káosz, mint a marosvásárhelyi katolikus líceum ügyét, amely sorsában egymást felerősítve jelennek meg az etnikai, vallási, politikai, jogi buktatók. A marosvásárhelyi önkormányzat, a tanfelügyelőség, az oktatási minisztérium, a prefektúra, a bíróság és a korrupcióellenes ügyészség út­vesztőjében a marosvásárhelyi katolikus iskola „felélesztése” modernkori kálváriaként vonult be az erdélyi magyar oktatás történetébe. Az ügy kibogozására Kovács Leventével, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei vezetőjével tettünk kísérletet.

Belföld

Az ATV sem most, sem a választások után nem lesz bulvárcsatorna

Nem lesz bulvártévé az ATV-ből, amelynek ma lényegesen több 50 évnél fiatalabb nézője van, mint egy évvel ezelőtt volt, és amely minden kormánynak a kritikusa kíván lenni – mondta a Heteknek Németh S. Szilárd, a csatorna általános vezérigazgatója, aki szerint az ATV egy kilenchónapos reformkorszak végén van, és kialakult az a műsorstruktúra, amellyel neki tudnak vágni a 2018-as országgyűlési választás kampányának.

Sorcsere a Fideszben

Bár sokan szerették volna bukásnak láttatni Kósa Lajos távozását a Fidesz-frakció éléről, úgy tűnik, új feladatköre révén nagyobb befolyása lehet a jövő évi választásra, mintha marad a parlamentben. A tárca nélküli miniszterre bízott háromezer milliárd forintos fejlesztési csomag mellett a kormány rendelkezik egy kisebb csomaggal is: ez a kiscsomag nagyjából hatszor akkora, mint amennyiből kihozták a minden nyugdíjasnak eljuttatott tízezer forintos karácsonyi ajándékutalványt.

Sorcsere a Fideszben

Bár sokan szerették volna bukásnak láttatni Kósa Lajos távozását a Fidesz-frakció éléről, úgy tűnik, új feladatköre révén nagyobb befolyása lehet a jövő évi választásra, mintha marad a parlamentben. A tárca nélküli miniszterre bízott háromezer milliárd forintos fejlesztési csomag mellett a kormány rendelkezik egy kisebb csomaggal is: ez a kiscsomag nagyjából hatszor akkora, mint amennyiből kihozták a minden nyugdíjasnak eljuttatott tízezer forintos karácsonyi ajándékutalványt.

Hit és értékek

A Szentírás lett a botránykő

Mintegy 150 evangéliumi keresztény vezető a házassággal és a nemi szerepekkel kapcsolatos doktrinális nyilatkozatot adott ki augusztus végén a Tennesse állambeli Nashville-ben. A Déli Baptista Council on Biblical Manhood and Womanhood (A Bibliai Férfiasság és Nőiesség Tanácsa) 14 cikkelyben fogalmazta meg a bibliai igazságokat megerősítő, az azzal szembeni modern nézeteket tagadó hitelveit. A nyilatkozat heves reakciót váltott ki mind a támogatói, mind az ellenzői körében, és világosan kiélezte a tradicionális értékeket valló és az úgynevezett „progresszív” keresztény tábor közötti ellentétet Amerikában.

HÁTTÉR

Parázs a hamu alatt

Országos sztrájkot tartottak a hazai legnagyobb áruházlánc, a Tesco dolgozói a múlt héten - a versenyszférában régóta nem volt ilyen mértékű tiltakozó megmozdulás. A helyzet nem egyedi, ezért a sztrájktárgyalások kimenetelének jelentős politikai és társadalmi kihatásai lehetnek.

Magna Hungaria: az első harc az iszlámmal

A magyar nép térben és időben egyaránt jelentős utat tett meg, amíg eljutott a Kárpátok által övezett hazájába. A vándorlások viharos évszázadai során több ízben olyan kihívásokkal kellett szembenézniük, amelyek a nép létét is fenyegették. A magyarok azonban nem tűntek el a népvándorlás viharai közepette, hanem már a sztyeppén megteremtették nomád államukat, majd sikeresen hajtották végre a Kárpát-medence birtokba vételét, a honfoglalást.

A bűn terhe

A tiszaeszlári vérvádról az elmúlt 135 év során számos tanulmány, történeti és jogtudományi munka született. Sándor Iván Kossuth-díjas író és Kövér György történész úttörő, részletekbe menő kutatásainak köszönhetően a „hírhedt” perről mára már aligha lehet újat mondani. Márton László írónak Hamis tanú című regényében (Kalligram 2016) azonban sikerült egy teljesen új látószögből megközelítenie az eldugott, Szabolcs megyei településen történteket. Márton László íróval beszélgettünk.

Csanád megy-e?

Újabb megye nevének megváltoztatása került napirendre az elmúlt hetekben nem sokkal azután, hogy idén áprilisban Pest megye átnevezésére tett javaslatot a Lázár János vezette Miniszterelnökség. Csongrád megyéből Csongrád-Csanád megye lehet, amennyiben elfogadja az erről szóló javaslatot az Országgyűlés. De vajon mi áll a „keresztelési” szándék mögött?

A politikai támogatás nem emberbaráti szeretet

Fodor Gábor történész-turkológussal, az Isztambuli Magyar Intézet igazgatójával Az örménykérdés Vámbéry titkos leveleinek tükrében (1889–1908) című tanulmányából kiindulva beszélgettünk. A Vámbéry-levelekből álló forráscsoport a múlt század végi oszmán politika egy rendkívül érdekes és különleges pillanatába enged betekintést.

Kétségbeesés és agresszió

Családi dráma történt Hajdúszoboszlón: a szülők megölték kisfiukat, és maguk is öngyilkosok lettek. A média megpróbált utánajárni az esetnek, de felmerül a kérdés, hogy kell-e egyáltalán tudósítani az ilyen tragédiákról, s ha igen, hogyan.

„A futás az nem csak egy sport"

246 kilométer 36 óra alatt – ezt a célt tűzik ki maguk elé a Spartathlon nevet viselő futóverseny résztvevői, akik forróságban, esőben, hegyen-völgyön, éjjel-nappal futva igyekeznek szintidőn belül eljutni Athénból Spártába. Simonyi Balázs ultrafutó négyszer ért célba zsinórban, közben dokumentumfilmet forgatott róla. A hivatalosan jövő héten mozikba kerülő, Európa Filmdíjra-jelölt Ultra öt résztvevőt – köztük a rendezőt – kísér végig a távon, ahol leginkább maguk megismeréséhez jutnak közelebb. A rendezővel a sajtóvetítés után beszélgettünk.

KÁVÉSZÜNET

Egy 19. századi Mission impossible-történet

Álruhás dervis, polihisztor, magyarságkutató, orientalista, sánta világutazó, külpolitikai tanácsos, még kettős ügynök is volt Vámbéry Ármin. 104 éve, szeptember 15-én hunyt el a nemzetközi hírű keletkutató.

Tegyen többet látásáért!

Van, akinek bizonyos időszakokban kipirosodik, viszket és váladékozik a szeme, mások inkább a szemszárazságra panaszkodnak. Akármelyik véglethez is tartozunk, fordítsunk kellő figyelmet az okok kiderítésére és a tünetek kezelésére.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!