hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit üzen Isten a viharokkal?

2017. 09. 14.
A viharok mindig is kérdések felvetésére sarkallták az embereket, akik gyakran spirituális erőket sejtettek a szélvész, villámok és a zuhogó eső mögött. Nem kivételek ez alól a trópusi viharok vagy hurrikánok sem. Ez utóbbi név eredete is spirituális: a „hurrikán” szó a karibi indiánok gonosz istenének a neve (Hurican) volt, és a maják is így hívták (Huracan) azt az istenüket, aki viharral és áradással pusztította az embereket.

A viharokra amerikai keresztény lelkészek és teológusok is reagáltak, miután sokan felvetették, lehet-e Istennek valamilyen üzenete az egymást érő csapásokkal, amelyek Amerikát fenyegetik? (Természetesen nemcsak szellemi segítséget igyekeztek nyújtani az embereknek, hanem nagyon gyakorlati módon is segítettek: a Harvey és az Irma hurrikánok után az összes szétosztott civil adomány 70-80 százaléka keresztény segélyszervezetektől származott.) Következzen néhány keresztény vezető válasza erre a kérdésre:

Kirk Franklin 12-szeres Grammy-díjas gospelénekes: „Ez több mint puszta statisztikai egybeesés, egy természeti anomália vagy a „Természet Anya rossz hangulata.” Szeretném a figyelmet felhívni a Jób könyve 37:8–12 versszakokra: „Rejtekéből előjön a vihar és az északi szelektől a fagy. Isten lehellete által támad a jég, és szorul össze a víznek szélessége. Majd nedvességgel öntözi meg a felleget, s áttöri a borulatot az ő villáma. És az körös-körül forog az ő vezetése alatt, hogy mindazt megtegyék, amit parancsolt nékik, a föld kerekségének színén. Vagy ostorul, ha földjének úgy kell, vagy áldásul juttatja azt.” A hurrikánokkal Isten az elképesztő erejét demonstrálja – soha sem ok nélkül. Amikor Isten ilyen időjárást küld ránk, azt szeretné, ha mi alázattal, csodálattal és megtéréssel reagálnánk. Isten a szelek és hullámok Ura. Ő adja az életet, a leheletet és minden mást is nekünk. Ő ad nekünk békét és biztonságot a viharban!

Max Lucado, texasi bestseller szerző és prédikátor: „Hogyan történhetett meg ez? Miként reagáljunk erre? Hol van ilyenkor Isten? A Bibliában választ találnunk ezekre a kérdésekre! Jézus azt mondta, hogy »lesznek jelek a napban, holdban és csillagokban, és a Földön a nemzetek szorongása a kétség miatt, mikor a tenger és a hab zúgni fog.« (Lukács evangéliuma 21:25) A természeti katasztrófák Istent nem érik meglepetésként. Az egyre növekedő számú természeti csapás a szülési fájdalmakhoz hasonló – jelzik, hogy nemsokára meg fog születni egy kisbaba. Mi, keresztények, bár nem tudjuk pontosan, mikor tér vissza Krisztus a Földre, de hisszük, hogy »meglátják az Embernek Fiát eljönni a felhőben, hatalommal és dicsőséggel. Mikor pedig ezek (természeti katasztrófák) kezdenek meglenni, nézzetek fel és emeljétek fel a ti fejeteket, mert elközelget a ti váltságtok.« (Lukács evangéliuma 21:27–28)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!