hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A bűn terhe

2017. 10. 14.
A tiszaeszlári vérvádról az elmúlt 135 év során számos tanulmány, történeti és jogtudományi munka született. Sándor Iván Kossuth-díjas író és Kövér György történész úttörő, részletekbe menő kutatásainak köszönhetően a „hírhedt” perről mára már aligha lehet újat mondani. Márton László írónak Hamis tanú című regényében (Kalligram 2016) azonban sikerült egy teljesen új látószögből megközelítenie az eldugott, Szabolcs megyei településen történteket. Márton László íróval beszélgettünk.

– A tiszaeszlári vérvádról nagyon sokan írtak már az elmúlt évtizedekben. Miért határozott úgy, hogy a legendás pert választja regénye témájául?

– Azért határoztam el, hogy meg fogom írni a regényt, mert a tiszaeszlári vérvád remekül példázza, hogy egy majdhogynem irodalmi fikció hogyan alakítja egy ország történelmét.

Az a koncepció, amelyen a büntetőper alapult, sok rokonságot mutat a néhány évszázaddal korábbi boszorkány- és a kicsit későbbi politikai koncepciós perekkel is. Ezekről nyugodtan állíthatjuk, hogy majdhogynem irodalmi jellegűek, noha nem művészi szándékkal jöttek létre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!