hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A politikai támogatás nem emberbaráti szeretet

2017. 10. 14.
Fodor Gábor történész-turkológussal, az Isztambuli Magyar Intézet igazgatójával Az örménykérdés Vámbéry titkos leveleinek tükrében (1889–1908) című tanulmányából kiindulva beszélgettünk. A Vámbéry-levelekből álló forráscsoport a múlt század végi oszmán politika egy rendkívül érdekes és különleges pillanatába enged betekintést.

– Az 1800-as évek végén II. Abdul-Hamid szultán a jelenlegi török érveléshez hasonlóan reagált a muszlim menekültek befogadásával, a kisebbségekkel kapcsolatos nyugati kritikákra: „Mégis hogy történhet, hogy Törökország rosszakarói nem veszik észre azt a temérdek nincstelen muszlim menekültet, akiket puszta kegyetlenségből kergetnek el lakóhelyeikről, és akik Törökországban találnak menedékre?” Mire vonatkozott a Nyugat kifogása, és mit lehet tudni pontosan az akkori menekültekről?

– A nyugati kritika leginkább arra vonatkozott, hogy a törökök olyan területen telepítették le a menekülteket, ahol nagy volt a keresztény kisebbségek aránya, illetve a muszlimok elleni mészárlásokról nem, csak a keresztények elleni vérengzésekről tudósítottak az európai lapok. A mai politika által használt sablon abban hasonlít az akkorira, hogy a kritikákat a bevándorlók emberséges befogadására hivatkozva söprik félre.

Itt a balkáni és kaukázusi muszlim menekültekről volt szó. Előbbiek a balkáni nacionalista mozgalmak, míg utóbbiak az oroszok kaukázusi előretörése miatt voltak kénytelenek elmenekülni. A Balkán-félszigetről kb. 800 ezres, míg a Kaukázus területéről elmenekült cserkeszek számát illetően 500 ezer –1 millió fős becslések állnak rendelkezésünkre. Ezeknek a nincsteleneknek a befogadása és letelepítése óriási áldozatokat követelt a Birodalomtól, jócskán megbillentette a korábbi etnikai arányokat, és nem utolsósorban óriási feszültségekhez vezetett a Birodalom keleti felén élő keresztény alattvalók és az új betelepülők között.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!