hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Parázs a hamu alatt
Sztrájk a Tescónál

2017. 10. 14.
Országos sztrájkot tartottak a hazai legnagyobb áruházlánc, a Tesco dolgozói a múlt héten - a versenyszférában régóta nem volt ilyen mértékű tiltakozó megmozdulás. A helyzet nem egyedi, ezért a sztrájktárgyalások kimenetelének jelentős politikai és társadalmi kihatásai lehetnek.

A hazai Tesco áruházak dolgozói a tavalyi bérük 25 százalékos emelését, jövőre pedig minimum 200 ezer forintos bruttó bért, valamint 15 százalékos létszámbővítést, továbbá a cégnél rég­óta dolgozó munkavállalók megbecsülését, a munkakiszervezés korlátozását és a munkakörülmények javítását követelik. Érdekképviseletük, azaz a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) által létrehozott sztrájkbizottság a munkáltatóval folytatott eredménytelen tárgyalások után múlt szombat és vasárnap országos sztrájkot hirdetett.

A szervezők tájékoztatása szerint az elkeseredettséget jól mutatja, hogy a 16 500 főt foglalkoztató, hazánkban a legnagyobbnak számító kiskereskedelmi áruházlánc mintegy 5000 dolgozója vett részt aktívan a munkabeszüntetésben, és 10-ből 9 munkavállaló támogatta azt. A Tesco 206 üzletének 10 százaléka bezárt, 25 százalékában komoly fennakadás volt a sztrájk miatt, sokhelyütt csak a diákmunkások fokozott mozgósításával tudták megoldani a helyzetet.  

Hétfőn folytatódtak a tárgyalások a munkáltató és a szakszervezetek között. Kiderült: a cégvezetés idén további általános bérfejlesztést nem tervez, de felülvizsgálja az alulfizetett boltvezetők fizetését, a létszámhiányt pedig jobb munkaszervezéssel és egyéb fejlesztésekkel – például önkiszolgáló pénztárak számának növelésével – kívánja enyhíteni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!