hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magna Hungaria: az első harc az iszlámmal
A magyar nép útja a kezdetektől a nomád államig (5. rész)

2017. 10. 14.
A magyar nép térben és időben egyaránt jelentős utat tett meg, amíg eljutott a Kárpátok által övezett hazájába. A vándorlások viharos évszázadai során több ízben olyan kihívásokkal kellett szembenézniük, amelyek a nép létét is fenyegették. A magyarok azonban nem tűntek el a népvándorlás viharai közepette, hanem már a sztyeppén megteremtették nomád államukat, majd sikeresen hajtották végre a Kárpát-medence birtokba vételét, a honfoglalást.

Miként más népek, a magyarok is természetfölötti lényekkel hozták kapcsolatba saját népük létrejöttét. Kézai Simon 1283 körül íródott Gesta Hungaroruma azt írja, hogy Ménrót óriásnak „feleségétől Enéhtől két fia született, Hunor és Magyar”, akiktől a hunok és magyarok származtak. Az ősanya Enéh nevének jelentése nőstényszarvas, és a kutatók megegyeznek abban, hogy a magyarok a szarvast tekintették totemősüknek, tehát egy szarvas képében megjelenő szellemi lénnyel hozták összefüggésbe származásukat. A 14. században rögzített Képes Krónika is megerősítette, hogy a magyarok ősanyja Enéh volt, de vitába szállt a Ménróthoz fűződő hagyománnyal, és állítása szerint Enéh férje Magóg volt, és tőlük született a testvérpár, Hunor és Magor.

A kazár modell

Az, hogy a magyarok néppé válása vajon mikor és hol történt, már régóta nagy vitákat kiváltó kérdés. Napjaink főáramú véleménye szerint az Ural hegységtől keletre, Nyugat-Szibériában, más érvelés szerint az Ural középső vidékén, ismét mások szerint az Uraltól nyugatra zajlott le e folyamat. A magyar nyelv kialakulásának idejét pedig nagyjából az időszámításunk szerinti első öt évszázadra teszik.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!