hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Okok és felelősök: nyilatkozatvihar a hurrikánok után
Megúszták

2017. 09. 14.
Pusztító történelmi rekordokat döntött az Irma hurrikán, még mielőtt elérte volna az Egyesült Államok szárazföldi területét. A Franciaország területénél is nagyobb méretű óriás szélvihar kialakulása után másfél napon át 285 km/órás sebességgel tombolt, miközben végigtarolta a karib-tengeri paradicsomi térséget, majd a félsziget legdélibb részét alkotó Florida Keys-szigeteket, miközben többször is irányt váltott. Először úgy tűnt, a hurrikán a keleti partvidéken fekvő Miamit veszi célba, de aztán inkább a nyugati oldal lakói retteghettek. Végül azonban a 3,5 milliós Tampa városa előtt Irma hirtelen megszelídült, és néhány óra alatt 4-es fokozatúról 1-es erősségűre gyengült, így a metropolisz megmenekült. A hurrikán kapcsán sokan sokféle véleményt fogalmaztak meg az okokról, fele-lősökről, de még a vihar spirituális hatásairól is.

Mintha egy katasztrófafilm forgatókönyve pergett volna a szemünk előtt: még tartott az augusztus végi texasi Harvey hurrikán áldozatainak a mentése, amikor szeptember 4-én újabb riasztó hírek jelentek meg az Atlanti-óceán felett kialakult szuperhurrikánról. Egyetlen nap alatt a trópusi vihar ötös fokozatú hurrikánná erősödött, és a nyomvonalából előre jelezhető volt, hogy 4-5 nappal később az Egyesült Államok délkeleti partvidékét is eléri. A vihar gyorsan rekordokat döntött: ez volt a legerősebb Atlanti-óceán felett kialakuló hurrikán, ami a leghosszabb ideig fenntartotta a közel 300 km/órás sebességét. Az Irma olyan erős volt, hogy amikor elérte Antigua és Barbuda szigeteit, a földrengésmérő állomások is érzékelték az átvonulását.

Szeptember 7-én reggel aztán hirtelen a világ összes televíziós csatornáján és híroldalán háttérbe szorult az Irma, miután megjelent a gyorshír egy valós földrengésről. A 8,2-es erősségű rengés a hurrikán által fenyegetett térségtől nem messze, Mexikó nyugati partjainál következett be. A csapás erősebb volt, mint az 1985-ben Mexikóvárost romba döntő földrengés. Most az akkori 45 ezernél sokkal kevesebben, mintegy százan haltak meg, köszönhetően annak, hogy a kataklizma epicentruma 35 kilométer mélyen volt. A katasztrófa híre így egy nap alatt le is került a címlapokról, de ezzel a drámai fordulatoknak még nem volt vége.

A várható pusztítás elől ugyanis százezrek indultak el Florida keleti partjáról nyugati irányba, mert a hurrikán epicentrumának előre jelzett útvonala pontosan Miamit keresztezte. Egy nappal később rá kellett döbbenniük: a várt menekülés helyett félelmetes csapdába kerültek. Az Irma ugyanis irányt váltott és ők éppen oda tartottak, ahol a legnagyobb erővel készült lecsapni. A viharról a hírlap és online címlapok minden rémisztő jelzőt leírtak, „szörnyeteg”, „gyilkos”, „könyörtelen” Irmáról írtak. A legtömörebben a Drudge Report nyitóképe fogalmazott, amelyen a Florida felé tartó hurrikán műholdképe alatt öles betűkkel ennyi állt: IT (magyarul: AZ). Természetesen a konzervatív portál szerkesztője a hétvége kasszasikerére, Stephen King bohóchorrorjára utalt azzal, hogy az igazi szörnyek nem a csatornafedelek alatt, hanem a fejünk felett érkeznek. (Pszichológusokra tartozó feladvány lenne, hogy egy drámai katasztrófával fenyegető hétvégén mozinézők milliói miért választják a rémületmozit?)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!