hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tegyen többet látásáért!

2017. 10. 14.
Van, akinek bizonyos időszakokban kipirosodik, viszket és váladékozik a szeme, mások inkább a szemszárazságra panaszkodnak. Akármelyik véglethez is tartozunk, fordítsunk kellő figyelmet az okok kiderítésére és a tünetek kezelésére.

Az allergiás gyulladás többnyire akkor jelentkezik, amikor az allergén a szempillákra vagy magába a szembe kerül, és irritálja az idegvégződéseket. A szem ilyenkor megduzzadhat, viszketni és könnyezni kezd. Az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás ma már jól kezelhető gyógyszerekkel, különféle szemcseppekkel vagy – enyhébb formájában – műkönnyel is.

Gyakran azonban kombinálni is kell a különféle szereket, mert az allergiára alkalmazandó antihisztaminok ugyan csökkentik a könnytermelést, viszont sokszor épp szemszáraz­ságot váltanak ki, amelynek enyhítésére műkönny használata javasolt. Ez azért is fontos, mert a szem dörzsölésekor az allergének vagy pollenszemcsék tovább súlyosbíthatják a tüneteket, ha bekerülnek a szembe. Ráadásul az erős dörzsölés hatására apró sebek keletkezhetnek a szemgolyón, ami súlyos látáskárosodáshoz is vezethet. A kellemetlenségeken enyhíthetünk hideg vizes öblögetéssel, vagy ha langyos vizes vattapamacsot helyezünk becsukott szemünkre, és pár percig így pihenünk.

Nem árt figyelni arra is, hogy vajon nem kedvenc szemránckrémünk vagy szemfestékünk okozza-e a kellemetlen tüneteket? Érdemes áttanulmányozni azok összetevőit, vagy kipróbálni, hogy ha kis szünetet tartunk a használatukkal, elmúlnak-e a panaszok. A különböző fertőzések elkerülése érdekében pedig a szemceruzát vagy szempillaspirált is tanácsos gyakrabban cserélni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!