hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sorcsere a Fideszben
Kósa a kormányba, Gulyás a frakció élére érkezik

2017. 09. 14.
Bár sokan szerették volna bukásnak láttatni Kósa Lajos távozását a Fidesz-frakció éléről, úgy tűnik, új feladatköre révén nagyobb befolyása lehet a jövő évi választásra, mintha marad a parlamentben. A tárca nélküli miniszterre bízott háromezer milliárd forintos fejlesztési csomag mellett a kormány rendelkezik egy kisebb csomaggal is: ez a kiscsomag nagyjából hatszor akkora, mint amennyiből kihozták a minden nyugdíjasnak eljuttatott tízezer forintos karácsonyi ajándékutalványt.

Az atv.hu már július elején megírta, hogy Kósa Lajos távozik a Fidesz-frakció éléről, és a Modern Városok program kormánybiztosaként folytathatja. Bár a hírt nem erősítették meg, nem is cáfolták: tehát úgy tűnt, jók az értesülések. Néhány héttel később viszont olyan háttérinformációk jutottak el többek között a Hetekhez is, melyek szerint Orbán Viktor nem tartaná taktikus lépésnek a váltást, mert az 7-8 hónappal a választás előtt Kósa kritikájaként lenne értelmezhető, ami a Fideszre is rossz fényt vethet. Az ügy már elaludni látszott, amikor szeptember 7-én váratlanul bejelentették: Kósa valóban távozik a frakció éléről, mert a miniszterelnök a Modern Városok programért felelős tárca nélküli miniszterré nevezi ki.

Érdekes módon ezt maga Kósa jelentette be egy újságírói kérdésre reagálva. (Némiképp hasonlóan ahhoz, amikor 2015 decemberében Rogán Antal szintén maga jelentette be, hogy a kormányfő kabinetminisztere lesz.) Kósa esetében a nyári információkhoz képest a tárca nélküli miniszterség az újdonság: erre hivatkozva ugyanis Kósa joggal mondhatja, hogy a parlamenti képviselőcsoport éléről a kormányba távozni semmiképpen nem nevezhető kudarcnak: „Ha valaki kormánytaggá válik úgy, hogy előtte nem volt a kormány tagja, azt nehéz lefokozásnak tekinteni bármilyen aspektusból” – fejtegette a politikus a Fidesz frakcióvezetői minőségében tartott utolsó sajtótájékoztatóján.

De mi is lesz Kósa feladata? A Modern Városok program lényege egy mondatban: a megyei jogú városoknak 2022-ig több mint 3000 milliárd forintot juttatnak különböző fejlesztésekre. Kósára pedig azért van szükség, mert bár Orbán Viktor országjárása során – Sopron, Eger, Zalaegerszeg, Miskolc, Pécs, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Nagykanizsa, Érd, Nyíregyháza, Szombathely, Salgótarján, Szeged, Hódmezővásárhely – ígéret szintjén már „szétosztotta” az összeget, a folyamat nem megfelelő ütemben halad. Úgy tudjuk, az idei évre előirányzott 152 milliárdból csupán a pénz harmada jutott el az érintett városokhoz, Kósa vagyis azért fog felelni, hogy felgyorsuljon a kifizetés.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!