hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Korlátozza a kisebbségi nyelvhasználati jogot az ukrán nyelvtörvény

2017. 10. 14.
Frontális támadás

Az ukrán nemzeti identitás oroszokkal szembeni erősítésének esett áldozatul a magyar kisebbség nyelvhasználati joga – így is lehet értelmezni az új ukrán oktatási törvény elfogadását. Az új jogszabály alapján a nemzetiségi nyelven történő oktatásra csak az alsó tagozaton lesz mód – ami nem csak a Kijev által vállalt nemzetközi szerződéseket, de az ukrán alkotmányt is sérti. Kérdés, hogy a törvényt hogyan alkalmazzák majd.

„Visszatértek a legsötétebb sztálini idők a magát demokratikus államnak nevező Ukrajnában. Felháborító, hogy az ukrán parlament a kisebbségek, így a kárpátaljai magyarság alkotmányos jogait sértő törvényt fogadott el” – nyilatkozta Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke.

„A törvény az ország alkotmányát és nemzetközi vállalásait semmibe véve megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől, amivel létalapjukat szünteti meg” – tiltakoztak közös nyilatkozatukban kárpátaljai magyar szervezetek. „Ukrajna hátba szúrta Magyarországot oktatási törvényének módosításával, amely súlyosan sérti a magyar kisebbség jogait” – hangoztatta Szijjártó Péter külügyminiszter.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!