hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 07.13. (XXII/28) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Az Orbán-Merkel találkozó európai tanulságai

Az európai nagypolitikában alapvető változás következett be az elmúlt években: a vezetőknek már nem a viszonylag „kényelmes” napi politikai kérdésekre kell választ találniuk. A gondolkodás és a viták ezeken jóval túlmutatnak. A tét Európa jövője.

Összeomlás szélén Theresa May kormánya

Jelentősen meggyengült Theresa May kormánya, miután hétfőn lemondott Boris Johnson külügyminiszter és David Davis Brexit-miniszter. A kormánytagok lázadását a múlt hét pénteken bemutatott megállapodás-tervezet váltotta ki, amely gyakorlatilag teljesen kizsigereli a Brexit gondolatát.

„Borzasztó kudarc” – Török krízis

Visszatetszést váltott ki, hogy német nagyvárosokban a török bevándorlók valóságos népünnepélyt tartottak június végén, miután Törökországban Erdogan megnyerte az elnökválasztást, pártja pedig a parlamenti voksolást. Miért kívánnak a német törökök tekintélyelvű vezetést az óhazának, miközben az új hazában szabadságban élnek?

Politikai szuperhatalmak

Erősítik a demokráciát, mert képviseletet nyújtanak azoknak, akik egyébként a sok félretájékoztatás miatt saját érdekeikkel sincsenek tisztában? Megosztó és elszámoltathatatlan szervezetek, melyek az emberi jogok védelmének álarca mögé bújva saját politikai és ideológiai célokat követnek? A civil szervezetek, ahogyan két amerikai professzor és egy izraeli NGO-kutató látja.

Belföld

Keveseknek jó üzlet a mezőgazdaság

„A mezőgazdaság, valamint a rá épülő és hozzá kapcsolódó gazdasági ágazatok nemcsak a múlt, hanem a jövő magyar gazdaságának is egyik alappillérét jelentik.” „A magyar mezőgazdaság romokban hever, ráadásul a rendszerváltás óta elvesztegetett három évtized alatt behozhatatlan hátrányba került a külföldi versenytársakhoz képest.” Az első idézet a Földművelésügyi Minisztériumtól, a második agrárszakemberektől származik. De mi a valóság?

Hatalmi harcok – Technokraták vs. „populisták”

A politikai elit legitimitása egyre gyengébb a választók körében, és ezért a mainstream média olyan, „populistának” bélyegzett politikusokat tesz felelőssé mint Donald Trump, Geert Wilders, Marine Le Pen vagy Orbán Viktor.

Hit és értékek

Piramisok, mecsetek, templomok

Az ősi észak-afrikai ország, Egyiptom egyháztörténeti jelentősége és a kopt keresztények csöppet sem könnyű élete is feltárult a Hetek szerzői előtt, akik Alexandriától a Sínai-félszigetig kutatták közösségeiket. de először is kezdjük onnan, hogy kik is a koptok, akiknek saját pápájuk is van…

HÁTTÉR

Milyenek a magyar zsidók?

A magyar zsidóság körülbelül 160 ezres lélekszámú közösség. tagjainak 78 százaléka diplomás, 85 százaléka budapesti lakos. jellemzően pozitív Izrael-képpel rendelkezik, az alijázás gondolatával ötödük foglalkozik komolyan. egyebek között ez derült ki egy nemrég publikált nagyszabású kutatásból.

Miért fontos Orbán Viktor jeruzsálemi útja?

Stratégiai jelentőséggel bír a júliusra tervezett Orbán–Netanjahu csúcs. Egymásra utaltságunk a nemzetállami létet fenyegető globalizmus és a zsidó-keresztény kultúra megsemmisítésére törő iszlamizmus elleni küzdelemben, továbbá mindkettőnk rendszeres és igaztalan nemzetközi megbélyegzése egyaránt egységfront építését indokolják hazánk és Izrael között.

Cserhalmi Dániel krimije az ÁVH-ról

Alapos kutatómunkára épülve dokumentarista elemeket is tartalmaz Cserhalmi Dániel Csengőfrász című ÁVH-regénye, amely az Ünnepi Könyvhétre jelent meg az Atlantic Press Kiadónál. Időutazás a terror éveibe.

Kütyük, amelyek elsötétítik az eget

A 21. század hadviselésének egyik stratégiai területe a mesterséges intelligenciával felvértezett drónrajok fejlesztése. Az etikai kérdéseket is felvető technológia hasznosításában jelenleg Kína jár az élen – megelőzve az Egyesült Államokat.

Interjú Mezei János erdélyi magyar politikussal

Bő három éve a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) a sajtó nyilvánossága mellett saját otthonában verte bilincsbe Gyergyószentmiklós volt polgármesterét, Mezei Jánost. Összesen 21 éves börtönbüntetés lebegett a feje felett, ám a megyei bíróság első fokon minden vádpontban felmentette.

Hálanapló

A Károli Gáspár Egyetem Pszichológiai Intézetében az elmúlt két évben egy kutatás keretében a hálát vizsgálták. Az ered­ményekről kérdeztük a kutatás vezetőjét, dr. Ferenczi Andrea egyetemi adjunktust.

Gyergyóban járt a HISZ

Július első napjaiban szinte állt a levegő Erdély országútjain és nagyvárosaiban. Fullasztó, párás forróság telepedett az utazókra. Úton voltunk mi is, a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ) jóvoltából, Gyergyóba igyekeztünk, ezer könyvvel és tanszerekkel megrakodva.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!