hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hálanapló

2018. 08. 09.
A Károli Gáspár Egyetem Pszichológiai Intézetében az elmúlt két évben egy kutatás keretében a hálát vizsgálták. Az ered­ményekről kérdeztük a kutatás vezetőjét, dr. Ferenczi Andrea egyetemi adjunktust.

Úgy tudom, hogy kevés kutatás zajlott ebben a témában eddig Magyarországon, de nemzetközi szinten is. Honnan jött az ötlet, hogy a hálát a pszichológia eszköztárával vizsgálják?

– Mindig kihívást jelent számunkra, hogy kitaláljuk, milyen kutatásba vonjuk be a hallgatókat, mivel inspiráljuk őket a tudományos munkára. Körülbelül két évvel ezelőtt nagyon megszólított az 50. zsoltár, ami az Istennel és a felebaráttal rendezett kapcsolat nem mindig könnyű követelményrendszerét a hála légkörében és Isten szabadításának reménysége alatt állítja elénk. A hála és a „szabadítás” közötti összefüggés kezdett el foglalkoztatni. Megkértem Hetényi Attila héberprofesszort, hogy bontsa ki nekem a zsoltár jelentésszintjeit az eredeti szövegből, és csakhamar kiderült, hogy a „szabadítás” kifejezés – a „jésa” igegyök – igen tág szókapcsolatokkal rendelkezik. Leggyakrabban az ellenségtől való szabadulás kapcsolódik hozzá, de jelentésspektrumában megtalálható a szorultságból, pszichés megterheltségből vagy akár testi betegségből nyert szabadulás is. 

Tehát arra volt kíváncsi, hogy a hála összefügghet-e a testi és lelki jólléttel?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!