hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Összeomlás szélén Theresa May kormánya
A vég kezdete

2018. 07. 12.
Jelentősen meggyengült Theresa May kormánya, miután hétfőn lemondott Boris Johnson külügyminiszter és David Davis Brexit-miniszter. A kormánytagok lázadását a múlt hét pénteken bemutatott megállapodás-tervezet váltotta ki, amely gyakorlatilag teljesen kizsigereli a Brexit gondolatát.

Theresa May vidéki rezidenciáján, Chequersben ismertette a megállapodást, harcias stílusban jelentve ki, hogy ez a kormány álláspontja, és aki lemond, annak azonnal vissza kell adnia a szolgálati autóját. A Daily Telegraph szerint ez a miniszterelnök stábjának az ötlete volt, mivel a vidéki rezidenciáról nehezebb lett volna visszatérni a szolgálati autó nélkül. Ez persze nem akadályozta meg David Davist

és Boris Johnsont abban, hogy hétfőn lemondjanak; nem tűnik úgy, hogy ezzel a késleltetéssel May túl sok időt nyert volna.

A vidéki rezidencián tartott kormány­ülésnek volt még más szépséghibája is: mint utólag kiderült, Theresa May a megállapodástervezetet még az előtt egyeztette Angela Merkellel, hogy saját kormánya elé tárta volna, amit sokan árulásként éltek meg. Ennek a lépésnek a demoralizáló hatása erősebb lehet a közvélemény, mint a politikusok számára: lehet, hogy az átlag választópolgár nem érti az árukereskedelmi megállapodások részleteit, de nagyon jól érti azt, hogy ezt nem a német kancellárral kell engedélyeztetnie a brit miniszterelnöknek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!