hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hatalmi harcok – Technokraták vs. „populisták”

2018. 07. 12.
A politikai elit legitimitása egyre gyengébb a választók körében, és ezért a mainstream média olyan, „populistának” bélyegzett politikusokat tesz felelőssé mint Donald Trump, Geert Wilders, Marine Le Pen vagy Orbán Viktor.

Bár a magyar közélet még mindig a jobb- és bal tengely mentén mozog, az 1980-as évektől Európa-szerte csökken a két oldal közötti különbség, egyre kevesebbet mutatnak a tényleges egyéni politikai preferenciáról (gondoljunk csak arra, hogy a német kereszténydemokraták többsége lazán megszavazta a melegházasságot a Bundestagban). Egyre többen igyekeznek új dimenziókba helyezni a jelenleg működő demokratikus politikai rendszereket. Ami állandó, hogy itt is új ellentétpárokban gondolkoznak, például globalista–szuverenitás pártiak, technokraták–populisták, liberális–illiberális stb.

Ezen új rendszerek közül az egyik legdivatosabb napjainkban a populizmus-vita, amelyet a politikatudósok nagy része a balliberális sajtónál sokkal árnyaltabban közelít meg.

A szakma szerint a nyugati világ polgárai egyre távolabb érzik magukat saját kormányaiktól, legyenek azok akár konzervatív, akár liberális beállítottságúak. Annak ellenére, hogy jelenlegi európai berendezkedésünk történeti gyökerei a második világháborúig nyúlnak vissza, már a 21. század elején felmerült a rendszer kifulladása, mivel nélkülözi azokat az intellektuális és kulturális tartalékokat, amelyekkel képes lenne a megújulásra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!