hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyergyóban járt a HISZ

2018. 08. 09.
Július első napjaiban szinte állt a levegő Erdély országútjain és nagyvárosaiban. Fullasztó, párás forróság telepedett az utazókra. Úton voltunk mi is, a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ) jóvoltából, Gyergyóba igyekeztünk, ezer könyvvel és tanszerekkel megrakodva.

A Bucsin haladunk, már ahogy a helyiek nevezik a gyergyói medencébe vivő egyik tekervényes hágót, amely Parajdtól, negyvennyolc kilométeren át halad hegyen-völgyön, valóságosan elszédítve az utazót. A HISZ által felajánlott könyveket a gyergyóújfalui iskolába kellett eljuttatni, amely a medence egyik kistelepülése, igaz nagyon szorosan kapcsolódik a „fővároshoz”, Gyergyószentmiklóshoz.

Az Elekes Vencel nevét viselő iskola a falucska főtere mögött bújik meg, ahol szépen felújított épületben tanul a kétszáz gyerek, akik a több tagiskolából álló szervezet magját adják. „Kénfalva, Marosfalva, Tekerőpatak, így már közel ötszáz fő tanul nálunk” – mondja a mindig optimistának tűnő mosolygós igazgató, Elekes Köllő Tibor. A könyvek láttán elégedetten csapja össze a kezeit, a most épült könyvtárszoba megtelik. Hangot adunk aggodalmunknak az olvasás és a mai generáció kapcsán, de az igazgató úr nem érti, náluk olvasnak a gyerekek és a felnőttek is, nincs miért aggódnunk. 

Nem aggódunk, pakolunk, adja ki a jelszót Vajda Dániel, a HISZ gyergyói képviselője, és úgy is lesz, hamarjában előkerül két hosszúra nőtt srác és gőzerővel rakják ki a könyveket az autóból. Ők az igazgató gyerekei, és gyorsan kiderül, hogy a lelkesedés nem kincstári, hanem elszámolás alapú, amikor végzünk, mennek a műfüves pálya kulcsáért, labdáért, és egykapuzni kezdenek. Nem is rosszul, mondom, miközben nézem a fiúkat, és az igazgató úr meg is jegyzi, nagyon komolyan veszik a focit az iskolában, szinte a legfontosabb a tanulás mellett. Kimelegszünk, lekerül a kabát rólunk, de csak rólunk, mert a helybeliek eleve rövid ujjasan, legényesen vannak öltözve, férfiak és nők szinte nem is érzik a tizenöt fokot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!