hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 10.12. (XXII /41) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Versenyfutás az idővel

Ahogyan telik az idő, úgy fordul egyre inkább tragikomédiába a brit kilépési tárgyalás az Európai Unióval. Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, belpolitikai csatározás és egy vészesen közeledő októberi uniós csúcstalálkozó.

Interjú a megbukott román referendum okairól

Túl kevesen mentek szavazni Romániában, így nem kerülhet be az alaptörvénybe az a módosítás, amely szerint a család egy férfi és egy nő házasságán alapul. A pártok egymást okolják. A kudarc okairól Illyés Gergely politológust kérdeztük.

Belföld

Családcentrikus nemzet vagyunk

Összeegyeztethető-e Magyarországon a család és a karrier? Reális-e, hogy a háromgyerekes édesanyák életük végéig SZJA-mentességet kapjanak? Milyen tényezők növelik a párok gyerekvállalási kedvét? Hetek-interjú a Fidesz alelnökével.

Minden magzat egy értékes ember

Közel háromszáz krízishelyzetben lévő nő, pár és család helyzetén próbál segíteni a Várva Várt Alapítvány, amelynek vezetője messze az abortuszt tartja a legrosszabb „kiútnak” bármilyen krízishelyzetből.

Totális háború a Jobbikban

Bíróságon folytatódhat a Jobbik belháborújának sajátos fejezete, amely a szekszárdi alapszervezet – már körülményeiben is rejtélyes – (ön?)feloszlatásával kezdődött.

Adómentes gyerekvállalás

A gyermekvállalást ösztönző következő családpolitikai intézkedés a háromgyerekes nők SZJA-mentessége lehet. A javaslatot várhatóan a lakosság is véleményezheti a novemberi konzultáción, amelynek egyik legfontosabb célja a demográfiai problémák beemelése lesz a közbeszédbe.

Hit és értékek

A második generáció hősei

Új sorozatunkban a kereszténység legkorábbi évtizedeivel foglalkozunk, amikor az első, még Jézus által kijelölt generáció átadta a stafétát azoknak, akiket ők tettek tanítványokká.

HÁTTÉR

Jön a gyíkemberek apostola

A reptiliánus világelit diktatúrája Budapestre is lecsapott: alig két héttel a rendezvény előtt az ELTE letiltotta David Icke, a gyíkemberek apostolának négyórásra tervezett előadását.

Békedíj a háborús erőszak ellen

Denis Mukwege kongói nőgyógyász és evangéliumi keresztény, valamint Nadia Murad, az Iszlám Állam fogságából szabadult jazidi emberi jogi aktivista nyerte el idén a Nobel-békedíjat. Mindketten azért küzdenek, hogy a háborúkban elkövetett nemi erőszak áldozatait ne pusztán „járulékos veszteségnek” tekintsék.

A lézer mindent vitt

Lézercsipeszért és az ultragyors impulzusok területén elért felfedezésért ítélte oda a Nobel Bizottság a fizikai Nobel-díjat ebben az évben. A most díjazott felfedezéseknek köszönhetően vírusokat, sejteket és molekulákat tudunk lézernyalábokkal megfogni és manipulálni, molekuláris mozit tudunk készíteni, vagy szemműtéteket végezni.

Nem akarnak eltűnni

Ófalu festői szépségű sváb falucska a Mecsek oldalán, amely számos más községhez hasonlóan az elnéptelenedés ellen küzd, s ezért letelepedési támogatást nyújt az odaköltöző vagy ott maradó családoknak. Meglátogattuk őket, ám a közel 200 kilométeres út után a polgármesteri hivatalban nem túl nagy lelkesedéssel fogadtak.

Interjú Rakonczay Gáborral

Ezer kilométer a fagyos sarki rónaságon - ez vár idén novemberben Rakonczay Gáborra, aki első magyarként vállalkozott arra, hogy gyalog sétál el az Antarktisz partjától a Föld legdélibb pontjáig.

Nemes László elengedte a néző kezét

Nem volt talán film a magyar mozitörténetben, amit ennyire vártak volna. A nagy háború előtti légkört pásztázó alkotás mozaik és panoráma egyszerre. Utalásaiból felrémlenek a trauma okai és következményei – ám inkább az ínyenceknek, mint a nagyközönségnek szól.

A reálpolitika csapdái

Mi is az a reálpolitika? Czuczor Gergely szótára ezt írja: „A pillanatnyi erőviszonyokkal számoló, hozzájuk alkalmazkodó, az adott lehetőségekkel élő, nagyobb kockázatot nem vállaló, s ezért olykor többé-kevésbé megalkuvó (kül)politika.” Ez a mű a tizenkilencedik század közepén jelent meg, és azóta sem értünk mást a reálpolitika fogalmán.

KÁVÉSZÜNET

Fájdalmas igazságok

Manapság emberek milliói szednek korszerű fájdalomcsillapítókat. Mint mindenben, ebben is vannak végletek: van, aki egyáltalán nem vesz be semmit, akárhogyan is fáj valamije, mások viszont a legkisebb fájdalomra is bekapnak valamilyen tablettát.

Rend a lelke mindennek!

Marie Kondo Japánban nagysikerű vállalkozást alapított arra, hogy segít a háztartásokat „gatyába rázni”.

Mandulatej: tápláló és finom

A legtöbb szupermarketben már kapható, általában a tejtermékek vagy egészséges ételek szekciója környékén. Ideális választás azok számára, akik laktózmentes étrendre kényszerülnek vagy a vegán életmódot választották.

Az örökzöld C-vitamin

Az őszi időszakban is fontos a C-vitamin megfelelő bevitele vagy pótlása. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem érdemes túl nagy dózisban fogyasztani, mivel a szervezet csak rövid ideig tárolja, így jelentős része hasznosulás nélkül távozhat, ha nem választunk körültekintően.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!