A mandulatej készítése során gyakorlatilag a mandulát pépesítik, majd vízzel felhígítják, és az így kapott folyadékot leszűrik. De készíthető úgy is, hogy például a bio- vagy a reformélelmiszer-boltokban kapható mandulavajat hígítjuk fel vízzel. Ez otthon is könnyen megvalósítható, és ha ügyelünk a hozzávalók tisztaságára, akkor egészséges italt gyárthatunk magunknak.
A kereskedelmi forgalomban többféle mandulatej is kapható, létezik kókusztejjel kevert változata, illetve cukorral vagy anélkül is készül. Érdemes átböngészni a termék címkéjét, hogy meggyőződhessünk róla, a gyártó dúsította-e valamilyen vitaminnal, fehérjével, kalciummal és egyéb tápanyagokkal.
Bár egyes tanulmányok szerint a mandula számos egészségügyi haszonnal jár, ez nem feltétlenül igaz a mandulatej-készítményekre, ezért fontos, hogy jól megnézzük, mit veszünk. Sok gyümölcshöz hasonlóan ugyanis a mandulában található fontos antioxidánsok és rostok a héjban lelhetőek fel, ám a mandulatej blansírozott mandulából készül, így e hasznos anyagok jelentős része már nem található meg a folyadékban. Ráadásul a víz hozzáadásával a megmaradt tápanyagok koncentrációja is csökken.
Pünkösd után: a karizmák titkai
Hogyan alakult a Szentlélek ajándékainak megítélése az elmúlt 2 ezer évben »
Átmenvén a siralom völgyén
Trianon túlélése és ami ebből következik »
Sávuot: a törvényadás ünnepének eredete
Az Ószövetség egyik legjelentősebb nemzeti és vallási ünnepe volt – de az Újszövetség egyik meghatározó eseménye is ezen az ünnepen történt »