hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mandulatej: tápláló és finom
A növényi tej is lehet egészséges

2018. 11. 08.
A legtöbb szupermarketben már kapható, általában a tejtermékek vagy egészséges ételek szekciója környékén. Ideális választás azok számára, akik laktózmentes étrendre kényszerülnek vagy a vegán életmódot választották.

A mandulatej készítése során gyakorlatilag a mandulát pépesítik, majd vízzel felhígítják, és az így kapott folyadékot leszűrik. De készíthető úgy is, hogy például a bio- vagy a reformélelmiszer-boltokban kapható mandulavajat hígítjuk fel vízzel. Ez otthon is könnyen megvalósítható, és ha ügyelünk a hozzávalók tisztaságára, akkor egészséges italt gyárthatunk magunknak.

A kereskedelmi forgalomban többféle mandulatej is kapható, létezik kókusztejjel kevert változata, illetve cukorral vagy anélkül is készül. Érdemes átböngészni a termék címkéjét, hogy meggyőződhessünk róla, a gyártó dúsította-e valamilyen vitaminnal, fehérjével, kalciummal és egyéb tápanyagokkal.

Bár egyes tanulmányok szerint a mandula számos egészségügyi haszonnal jár, ez nem feltétlenül igaz a mandulatej-készítményekre, ezért fontos, hogy jól megnézzük, mit veszünk. Sok gyümölcshöz hasonlóan ugyanis a mandulában található fontos antioxidánsok és rostok a héjban lelhetőek fel, ám a mandulatej blansírozott mandulából készül, így e hasznos anyagok jelentős része már nem található meg a folyadékban. Ráadásul a víz hozzáadásával a megmaradt tápanyagok koncentrációja is csökken.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!