hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A második generáció hősei
Az apostoli atyák és a vértanúk (1. rész)

2018. 10. 12.
Új sorozatunkban a kereszténység legkorábbi évtizedeivel foglalkozunk, amikor az első, még Jézus által kijelölt generáció átadta a stafétát azoknak, akiket ők tettek tanítványokká.

 

A korakereszténység kialakulásának történetére való rápillantás, különböző okok miatt ugyan, de mindazok számára fontos, akik szeretnének valamiféle fogalmat szerezni arról az átmeneti korról, amikor a kereszténység bár egyre inkább elszakadt a zsidó gyökereitől, viszont még nem olvasztotta magába az antik görög–római kultúrát, úgymond mind a kettővel „párbeszédet folytatott”. A kereszténység ezen korai szakasza többek között azért is lényeges, mert ekkor alakultak ki azok az alapvető teológiai fogalmak, amelyeket mind a mai napig használunk.

Ebben a korszakban nem jelentett semmiféle politikai vagy társadalmi előnyt a kereszténnyé válás, ezért a modern kor történészei pusztán szakmai szemmel nézve azon értetlenkednek, hogy mi az, ami mégis rávette az embereket, hogy kereszténnyé legyenek, hiszen a csaknem hatszáz év múlva kialakuló iszlámmal ellentétben itt nem beszélhetünk erőszakos térítésről és politikai ambíciókról sem.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!